Η ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής αγοράς σκόνταψε μετά τον Αύγουστο

Η BMW και η Kia ήταν οι μόνες εταιρείες που σημείωσαν κέρδη στις πωλήσεις στην Ευρώπη κατά το μήνα Αύγουστο, καθώς οι συνολικές εγγραφές μειώθηκαν κατά 18%.

parked carsΟι πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) μειώθηκαν στα 884.394 οχήματα, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν από τη βιομηχανική ένωση ACEA. Όλες οι χώρες της περιοχής, εκτός από την Κύπρο, σημείωσαν απώλειες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Βέβαια η διαφορά ήταν μόλις 90 αυτοκίνητα (729 φέτος, έναντι 639 τον Αύγουστο του 2019), καθώς η αγορά καινούριων αυτοκινήτων στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα μικρή σε σχέση με άλλες μεγαλύτερες χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Μοναδικά sports cars που ξεχάστηκαν! Τα θυμάστε;

Οι εγγραφές στη Γερμανία και τη Γαλλία μειώθηκαν κατακόρυφα ενώ σημείωσαν άνοδο στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ανεβάζοντας την πτωτική τάση τον Αύγουστο, οι πωλήσεις της Kia αυξήθηκαν 19 τοις εκατό, ενώ οι εγγραφές της μάρκας BMW αυξήθηκαν 7,8%. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ο όμιλος Volkswagen σημείωσε πτώση 24%, με τη Seat 33%, η Audi 28%, η VW 25%, η Porsche κάτω 16% και η Skoda 14%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 best sellers αυτοκίνητα όλων των εποχών

Οι πωλήσεις του PSA Group μειώθηκαν κατά 19 τοις εκατό. Μεταξύ των εμπορικών σημάτων PSA, η Opel είχε το χειρότερο αποτέλεσμα με τις εγγραφές να πέφτουν 37%. Οι πωλήσεις DS μειώθηκαν 17 τοις εκατό, η Citroen παρουσίασε μείωση 14 τοις εκατό και η Peugeot επίσης μείωση 6,4 τοις εκατό. Το Renault Group ανέφερε πτώση 23 τοις εκατό, με τη Dacia κάτω 34 τοις εκατό και το εμπορικό σήμα Renault κάτω 12 τοις εκατό.

parked carsΗ Fiat Chrysler Automobiles σημείωσε πτώση 6,9% με την Alfa Romeo 17%, η Jeep 12% και το Fiat 3,3. τοις εκατό. Οι εγγραφές της Ford μειώθηκαν κατά 13 τοις εκατό. Οι πωλήσεις της Mercedes-Benz μειώθηκαν 4,3 τοις εκατό. Μεταξύ των ασιατικών εμπορικών σημάτων, οι πωλήσεις της Nissan μειώθηκαν 17%, η Hyundai ανέφερε πτώση στις πωλήσεις 8% και οι πωλήσεις της Toyota μειώθηκαν κατά 4,3%.

Οι εκπληκτικά αδύναμες πωλήσεις του Αυγούστου αποτελούν εμπόδιο στην πορεία της πανδημικής ανάκαμψης των αυτοκινητοβιομηχανιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βιομηχανία οδεύει προς ένα ακόμη χειρότερο έτος από το αναμενόμενο. Τον Ιούλιο, οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 3,7%. Τον Ιούνιο μειώθηκαν 24 τοις εκατό και τον Μάιο οι πωλήσεις μειώθηκαν 57 τοις εκατό. Η πτώση του Αυγούστου ήταν χειρότερη από την πτώση του 15% που ανέμενε ο Michael Dean, αναλυτής της Bloomberg Intelligence, με βάση τα στοιχεία που ανέφεραν οι πέντε πρώτες χώρες της Ευρώπης που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των πωλήσεων. Ενώ οι κρατικές επιδοτήσεις βοήθησαν την ανάκαμψη των πωλήσεων τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα της Γαλλίας που προσέφερε επιδοτήσεις 5.000 ευρώ για αγορές νέων αυτοκινήτων έληξε στα τέλη Ιουλίου.Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει τεθεί ενάντια στις εκκλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας για περισσότερη κρατική ενίσχυση, παρά ορισμένους από τους υπουργούς της να ζητούν πρόσθετη βοήθεια.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.