H Porsche γιορτάζει 20 χρόνια Cayenne

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Porsche κλήθηκε να λάβει ορισμένες μεγάλες αποφάσεις, προκειμένου να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική της επιτυχία. Στις αρχές της δεκαετίας αυτής, η εταιρεία αντιμετώπισε μίας από τις σημαντικότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας της: ήταν ζημιογόνος και το οικονομικό έτος 1991/92 παρέδωσε μόλις 23.060 αυτοκίνητα.

20 Years Cayenne general PORSCHE CYPRUS A.I MOTOKINISIΜε την Boxster που παρουσιάστηκε το 1996, η Porsche ξεκίνησε την προσπάθειά της να απεγκλωβιστεί από την πορεία κάμψης στην οποία βρισκόταν. Γρήγορα, όμως, η διοίκηση αντιλήφθηκε ότι η θρυλική 911 και το νέο μοντέλο με τον κινητήρα στο κέντρο δεν αρκούσαν για να οδηγήσουν την εταιρεία σε ένα ασφαλές μέλλον. Τα σχέδια για μια «τρίτη Porsche» άρχισαν να λαμβάνουν σάρκα και οστά, αν και αρχικά δεν είχε αποφασιστεί οριστικά η κατηγορία της αγοράς στην οποία θα λανσαριζόταν ένα τέτοιο μοντέλο.top 10 - Δείτε τα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα στην Κύπρο… σήμερα!

Μετά από πρόταση της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, η εταιρεία στράφηκε τελικά στην επιλογή να κατασκευάσει ένα όχημα off-road και όχι ένα MPV μεταφοράς επιβατών που επίσης εξεταζόταν ως ενδεχόμενο. Αυτός ο τύπος οχήματος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βόρεια Αμερική, τη μεγαλύτερη αγορά της Porsche εκείνη την εποχή. Ο Wendelin Wiedeking, CEO της εταιρείας, εξέταζε επίσης και την αναδυόμενη αγορά της Ασίας. Οι προσδοκίες από την αρχή ήταν υψηλές: Η Porsche δεν ήθελε να αρκεστεί απλώς στη δημιουργία ενός SUV με sport χαρακτηριστικά που θα ταίριαζαν στη μάρκα. Ο στόχος ήταν επίσης να αντιπαρατεθεί στους κορυφαίους ανταγωνιστές της στην κατηγορία των οχημάτων off-road.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλες τις τιμές και εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων της PORSCHE

Αυτή η τεράστια προσπάθεια ξεκίνησε τελικά ως μέρος ενός κοινού project με την Volkswagen, το οποίο έλαβε την κωδική ονομασία «Colorado» και ανακοινώθηκε επισήμως τον Ιούνιο του 1988: η Porsche Cayenne και το Volkswagen Touareg θα μοιράζονταν την ίδια πλατφόρμα. Παρά την ακριβώς ίδια αρχιτεκτονική, κάθε κατασκευαστής χρησιμοποίησε αρχικά τους δικούς του κινητήρες και εξέλιξε το δικό του πλαίσιο.

Χάρη στις ευρείες τεχνικές της δυνατότητες, η Cayenne αποτελεί ένα οικογενειακό αυτοκίνητο μεγάλων αποστάσεων, το οποίο ταυτόχρονα είναι ένα ικανό όχημα off-road, αλλά και ένα άκρως δυναμικό sport αυτοκίνητο με τυπικές επιδόσεις Porsche. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, η Cayenne κατάφερε να διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την κατηγορία των οχημάτων SUV την τελευταία εικοσαετία.20 Years Cayenne general PORSCHE CYPRUS A.I MOTOKINISI

Λίγο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού τον Σεπτέμβριο του 2002, η Cayenne σημείωσε παγκόσμια επιτυχία και αμέσως ξεπέρασε τις προσδοκίες για τις πωλήσεις της. Αρχικά προβλεπόταν η παράδοση 25.000 μονάδων ετησίως. Στα οκτώ έτη μοντέλου της πρώτης γενιάς, πωλήθηκαν 276.652 αυτοκίνητα, δηλαδή σχεδόν 35.000 μονάδες τον χρόνο. Στο μεταξύ, η εκατομμυριοστή Cayenne αποτελεί πλέον ιστορία, καθώς βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το καλοκαίρι του 2020. Το 2021 παραδόθηκαν τελικά αρκετά περισσότερες από 80.000 μονάδες.

Για την Porsche, η Cayenne έχει θέσει τα οικονομικά θεμέλια για μια βιώσιμη επιτυχημένη πορεία, για την οποία δεν θυσιάζονται οι αγωνιστικές αξίες της εταιρείας.

top 10 «Καταλάβει ο Ιάπωνας;» Οκτώ κορυφαίοι κινητήρες που έμειναν στην ιστορία

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.