Έφυγε σε ηλικία 81 ετών ο Max Mosley

Ο Max Mosley, πρώην οδηγός αγώνων και πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 81 χρόνων. Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1940, δικηγόρος στο επάγγελμα ήταν και ο ιδρυτής και συνιδιοκτήτης της March Engineering που κατασκεύαζε τα μονοθέσια της ομώνυμης ομάδας της Formula 1.

Ασχολήθηκε με νομικά και εμπορικά θέματα για την εταιρεία μεταξύ του 1969 και του 1977 και έγινε αντιπρόσωπός της FOCA, το όργανο που αντιπροσωπεύει τους κατασκευαστές της Formula 1. Μαζί με τον Bernie Ecclestone εκπροσώπησε το FOCA στην FIA και στις επαφές του με τους διοργανωτές αγώνων. Το 1978, ο Mosley έγινε ο επίσημος νομικός σύμβουλος της FOCA. Σ ‘αυτό το ρόλο ο ίδιος και ο Marco Piccinini διαπραγματεύτηκαν την πρώτη έκδοση της συμφωνίας Concorde, η οποία ρύθμισε μια μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ της FOCA και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου της FIA (FISA).Ο Mosley εξελέγη πρόεδρος της FISA το 1991, μετέπειτα FIA το 1993.

Ο κ. Mosley, στο ρόλο του ως προέδρου της FIA, ξεκίνησε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις των διαδικασιών ασφάλειας στη Formula 1 μετά το θάνατο του Ayrton Senna το 1994. Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα του επιτεύγματα ήταν η προώθηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων (Euro NCAP). Συνέβαλε επίσης στην προώθηση της ασφάλειας στους αγώνες αλλά και στη χρήση πράσινων τεχνολογιών σε αυτούς.

Το 2008, δημοσιεύματα στο βρετανικός Τύπος αναφορικά με τη σεξουαλική του ζωή τον έβαλαν σε μπελάδες αφού αναγκάστηκε να μηνύσει την εφημερίδα. Κέρδισε στο δικαστήριο και διατήρησε τη θέση του. Παρέμεινε μέχρι το τέλος της θητείας του το 2009 όπου αντικαταστάθηκε από τον  Jean Todt.

Ο ίδιος ο Jean Todt, δήλωσε σε ένα tweet ότι «λυπάται βαθιά» για το θάνατο του Mosley, προσθέτοντας ότι ο κ. Mosley “συνέβαλε έντονα στην ενίσχυση της ασφάλειας στην πίστα και στους δρόμους”.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Berny Ecclestone: «Έκανε, πολλά και σημαντικά πράγματα στην καριέρα του όχι μόνο για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά και για την αυτοκινητοβιομηχανία. Ήταν πολύ καλός στο να διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι δημιούργησαν αυτοκίνητα που ήταν ασφαλή».

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Max Mosley, ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομoσπovδίας Αυτoκιvήτoυ (FIA) επισκέφθηκε την Κύπρο το 1996 επ’ ευκαιρία τoυ 24oυ Ρόθμαvς Ράλi Κύπρος. Στη φωτογραφία με τους αείμνηστους Γιώργο Παυλίδη και Φαίδρο Οικονομίδη.

TOP 10 Δέκα αξέχαστα αλλά… προβληματικά κλασσικά!

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

 

 

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.