Δύο «Giuliες» με διαφορά κάποιων δεκαετιών

Μπορεί να τις χωρίζουν περισσότερες από πέντε δεκαετίες, όμως το θρυλικό μοντέλο της Alfa Romeo της δεκαετίας του 1960 και η νέα Giulia, το απόλυτο σύγχρονο σπορ σεντάν, μοιράζονται πολλά περισσότερα εκτός του ονόματος.

ALFA ROMEO giuliaΜε την παρουσίαση της το 1962, η Alfa Romeo Giulia, αρχικά εντυπωσίασε το κοινό με το ξεχωριστό της στιλ και στη συνέχεια το κατέκτησε χάρη στο δυναμικό της χαρακτήρα και την κορυφαία οδηγική απόλαυση που προσέφερε. Περισσότερο από πέντε δεκαετίες αργότερα, η Alfa Romeo, επέστρεψε με τη νέα Giulia δημιουργώντας το απόλυτο σύγχρονο σπορ σεντάν. Παρά την τεράστια διαφορά που χωρίζει τα δύο μοντέλα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε επίπεδο φιλοσοφίας τα δύο μοντέλα βρίσκονται πολύ πιο κοντά απ’ ότι αφήνει να εννοηθεί η διαφορά ηλικίας τους.

Alfa Giulia Berlina 1962-1978Παραδοσιακά, η Alfa Romeo με στόχο να επιτύχει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, αλλά και την καλύτερη οδική συμπεριφορά, εστίαζε στο χαμηλό βάρος των κατασκευών της. Η Giulia του 1962 δεν αποτελεί εξαίρεση αφού παρά το γεγονός ότι ήταν ένα 4θυρο οικογενειακό σεντάν, διατηρούσε το βάρος της κάτω από τα 1.000 κιλά, τιμή εντυπωσιακή που σε μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα και της εφαρμογής του αλουμινένιου κινητήρα των 1,3 ή 1,6 λίτρων.

TOP 10 Δέκα αξέχαστα αλλά… προβληματικά κλασσικά!Ο ίδιος ο κινητήρας, εκτός από το χαμηλό βάρος, χαρακτηριζόταν και από την υψηλή -για τα δεδομένα της εποχής απόδοση- που χάρη και στους διπλούς εκκεντροφόρους επικεφαλής κυμαινόταν μεταξύ 78 και 112 ίππων. Αντίστοιχα, η σύγχρονη Giulia, εφαρμόζοντας την ίδια φιλοσοφία αποτελεί ένα από τα μοντέλα με το πλέον χαμηλό βάρος στην κατηγορία της (από 1.429 κιλά). Η χρησιμοποίηση ελαφρών υλικών, όπως ο άξονας μετάδοσης από ανθρακονήματα και τα τμήματα από αλουμίνιο στο αμάξωμα και την ανάρτηση, έχουν σαν αποτέλεσμα ακόμα και η «βασική» Giulia με τον κινητήρα 2.0ΤΒ των 200 ίππων να διαθέτει κορυφαία αναλογία κιλών/ίππο (7,1kg/hp). Ο ίδιος κινητήρας είναι διαθέσιμος και σε έκδοση 280 ίππων (140ίπποι/λίτρο), ενώ ακόμα και οι diesel εκδόσεις με απόδοση 190 ή 210 ίππους και κυρίως ροπή 450 και 470 Nm, προσφέρουν εξίσου κορυφαίες επιδόσεις.

Alfa Giulia Berlina 1962-1978Η επιλογή των μηχανικών μερών, τόσο στη Giulia του 1962, όσο και στο σημερινό μοντέλο έχουν μια ξεκάθαρη στόχευση. Την απόλυτη οδηγική απόλαυση. Πέρα από τις επιδόσεις -με τα δύο μοντέλα να μην είναι απλά κορυφαία στην κατηγορία τους, αλλά να συγκρίνονται και με καθαρόαιμες σπορ κατασκευές της εποχής τους- αυτό που χαρακτηρίζει τις Giulia διαχρονικά είναι η δυνατότητα να προσφέρουν στον οδηγό την πραγματική ευχαρίστηση να οδηγεί ένα σπορ σεντάν, το ίδιο απολαυστικό είτε σε χαλαρούς ρυθμούς, είτε σε γρήγορες διαδρομές.

TOP 10 οι 10 ακριβότεροι πλειστηριασμοί του 2020 Για πρώτη φορά στην ιστορία της μάρκας, η νέα Giulia κατάφερε να διατηρήσει αυτή την απόλυτη αίσθηση οδηγικής απόλαυσης, προσφέροντας παράλληλα το πλέον πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS), προσφέροντας δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2.

Alfa Giulia Berlina 1962-1978Μια Alfa Romeo οφείλει να αποτελεί παράδειγμα στιλ και φινέτσας. Αυτό το μεγάλο βάρος υπήρχε το 1962 στους ώμους του Giuseppe Scarnati που σχεδίασε την πρώτη Giulia, αλλά και στους ώμους των σχεδιαστών του Centro Stile Alfa Romeo που δημιούργησαν τη σύγχρονη εκδοχή.

Alfa Romeo Giulia QuadrifoglioΟι καθαρές, αλλά δυναμικές γραμμές, η ιδανική ισορροπία μεταξύ των μεταλλικών και των γυάλινων επιφανειών και βέβαια η ένταξη του Scudetto, της χαρακτηριστικής τριγωνικής μάσκας της Alfa Romeo, απέδειξαν ότι οι σχεδιαστές και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησαν τους ίδιους στιλιστικούς δρόμους που χαρακτηρίζουν τη μάρκα από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της. Παράλληλα με τη στιλιστική υπεροχή, κάθε Giulia στην εποχή της έθετε νέα όρια και στην αεροδυναμική απόδοση, με την πρώτη να επιτυγχάνει συντελεστή Cd 0,34 και το σύγχρονο μοντέλο συντελεστή Cd 0,25. Την ίδια στιγμή, η θέση οδήγησης, ο πίνακας οργάνων και τα χειριστήρια δεν κρύβουν στο ελάχιστο, ότι οι Alfa Romeo Giulia έχουν δημιουργηθεί έχοντας στο επίκεντρο τον οδηγό.

Alfa Romeo Giulia QuadrifoglioΣε αντίθεση με το κλασσικό μοντέλο, η νέα Giulia εξελίχθηκε εξαρχής με βάση την κορυφαία έκδοση Quadrifiglio Verde των 510 ίππων. Ενώ η Giulia του 1962 εξελίχθηκε βήμα-βήμα από τη βασική έκδοση με τον κινητήρα των 1,3 λίτρων, η νέα Giulia τόσο σε επίπεδο πλαισίου, όσο και μηχανικών μερών σχεδιάστηκε από την πρώτη στιγμή με βάση την κορυφαία QV.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.