O ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΥΤΖΙΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΟ FORD FOCUS

Η Ford βάζει ψηλά τον πήχη με το νέο Focus

Πρόκειται για ένα μοντέλο που κατασκευάστηκε από μια «λεύκη κόλλα χαρτιού», όπως ακριβώς αναφέρουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας. Συνεπώς δεν έχει να κάνει τίποτε με το μοντέλο που αντικαθιστά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το μοντέλο «κτίστηκε» σε συνεργασία με τους πελάτες. Ο λόγος για την ολοκαίνουρια γενιά του Ford Focus που είχαμε την ευκαιρία να το οδηγήσουμε στην πρώτη παγκόσμια του παρουσίαση που έγινε στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία.
Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει χαρίσει στη Ford σχεδόν επτά εκατομμύρια πωλήσεις στην Ευρώπη και πάνω από 16 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, από το 1998 που παρουσιάστηκε η πρώτη γενιά Focus. Οπόταν δεν υπήρχαν περιθώρια λάθους. Το μοντέλο διαθέτει μια άκρως «ανθρωποκεντρική» σχεδίαση που συνδυάζει την κορυφαία αεροδυναμική με τους μεγαλύτερους χώρους με κορυφαία υλικά και ποιοτική συναρμολόγηση. Ένα καινοτόμο μοντέλο, πρότυπο τεχνολογίας που κατέχει τον τίτλο του καλύτερου Focus που κατασκευάστηκε ποτέ! Εκτός αυτού διαθέτει και την πιο ολοκληρωμένη γκάμα στην ιστορία του μοντέλου αφού παρουσιάζεται σε πεντάθυρες hatchback, wagon και σε ορισμένες αγορές τετράθυρες εκδόσεις, η κάθε μία με αποκλειστική προσωπικότητα για να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες του υποψήφιου αγοραστή της μεσαίας κατηγορίας. Ανάμεσά τους τα Focus Trend και Titanium, το σπορ Focus ST-Line και το πολυτελές Focus Vignale.

Καινούργια είναι και η βάση του, καθώς πρόκειται για το νέο πλαίσιο C2, που επιδεικνύει αυξημένη ακαμψία (έως και 20%) αλλά και συμβολή στη συνολική μείωση του βάρους (έως και κατά 88 κιλά). Παράλληλα επέτρεψε και τη σημαντική αύξηση του μεταξονίου κατά 52 χιλιοστά (συνολικά 2,7091 μέτρα), γεγονός που καθιστά τους χώρους στο εσωτερικό πια άνετους. Από κει και πέρα οι μηχανικοί της Ford, παρόλο που οι διαστάσεις του αμαξώματος είναι πρακτικά οι ίδιες -το μήκος αυξήθηκε μόλις κατά 18 χιλιοστά φτάνοντας τα 4,378 μέτρα, ενώ το ύψος μειώθηκε κατά 15 χιλιοστά- έκαναν πολύ καλή δουλειά στην αεροδυναμική.
Με το λανσάρισμα του το νέο Focus είναι εφοδιασμένο με τον γνωστό και βραβευμένο βενζινοκινητήρα 1.0 λίτρων EcoBoost στην τελευταία, ανανεωμένη του εκδοχή με απόδοση 85, 100 και 125 ίππων αλλά και τον καινούργιο τρικύλινδρο 1.5 Ecoboost με 150 και 182 ίππους και σύστημα προσωρινής απενεργοποίησης των κυλίνδρων. Στο χώρο των diesel κινητήρων υπάρχει ο 1.5 EcoBlue με 95 και 120 ίππους, καθώς και ο δίλιτρος EcoBlue με 150 ίππους.Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με χειροκίνητα κιβώτια 6 σχέσεων και οι κορυφαίοι σε απόδοση προαιρετικά με νέο αυτόματο (με μετατροπέα ροπής) 8 σχέσεων.

Τεχνολογικά πλήρες τόσο στα συστήματα άνεσης όσο και τεχνολογίας, σε ένα εσωτερικό που ξεπερνά τα όρια της κατηγορίας. Παράλληλα, το νέο Ford Focus παρουσιάζει μία ευρύτερη γκάμα προηγμένων χαρακτηριστικών από οποιοδήποτε όχημα στην ιστορία της Ford, φέρνοντας τεχνολογίες συνώνυμες με αυτοματοποίηση Επιπέδου 2 σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Προηγμένες τεχνολογίες Ford Co-Pilot360 βελτιώνουν την προστασία, την οδήγηση και το παρκάρισμα, και είναι σχεδιασμένες για να κάνουν την οδηγική εμπειρία πιο άνετη, λιγότερο απαιτητική και ασφαλέστερη. Ξεχωρίζει η αυτόνομη οθόνη αφής που παρέχει πλήρεις δυνατότητες διασύνδεσης smartphones, ενώ ο πίνακας οργάνων είναι τύπου black panel. Ξεχωρίζει επίσης και το ότι στα αυτόματα Focus δεν υπάρχει κλασικός αλλά περιστροφικός επιλογέας σχέσεων, κάτι που δεν συναντούμε σε αυτή την κατηγορία. Διαθέτει επίσης μοναδικά σχεδιαστικά στοιχεία και υλικά που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε έκδοσης, όπως φινίρισμα από ξύλο και premium δέρμα για το Vignale, σπορ φινίρισμα με εμφάνιση ανθρακονημάτων και κόκκινες ραφές για το ST-Line, και πιο δυναμικά αλλά και ανθεκτικά υλικά και επιφάνειες για το Active.Η Ford είναι φυσικό ότι δεν θα σταματήσει εδώ. Με το νέο χρόνο θα δούμε στις βιτρίνες των αντιπροσώπων όχι μόνο τις κορυφαίες εκδόσεις του όπως η ST και RS αλλά και μια μια ήπια υβριδική έκδοση του 1.0 Ecoboost.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.