Μια σύγχρονη και πλήρης γκάμα SUV από την Opel
Το εργοστάσιο της Opel διαθέτει αυτή τη στιγμή μια πλήρη γκάμα SUV στην Ευρωπαϊκή αγορά με τρία μοντέλα που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στο χώρο των πωλήσεων. Τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου η Opel κατατάσσετε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατηγορία SUV-B ενώ στη Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατηγορίας των SUV. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Opel εκτιμά ότι το 40% των πωλήσεών της θα είναι σε αυτή την κατηγορία μέχρι το 2021. Στο πρόσφατο ταξίδι μας στη Γερμανία οι άνθρωποι της Opel μας έδωσαν την ευκαιρία να οδηγήσουμε και τα τρία μοντέλα της εταιρίας με τους νέους κινητήρες που θα πλαισιώσουν τη γκάμα αλλά και να μας ενημερώσουν για την εφαρμογή του μελλοντικού Ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων στα μοντέλα της.

Η ιστορία της X-Family της Opel ξεκίνησε με το Mokka το 2012. Ένα μοντέλο που θωρείται σαν ο ιδρυτής της κατηγορίας sub-compact SUV ενώ μέχρι σήμερα οι πωλήσεις του πλησιάζουν τις 900.000. Όπως όλα τα μέλη της X-Family, διατίθεται με πλήθος καινοτόμων τεχνολογιών άνεσης και ασφάλειας αλλά και νέους κινητήρες. Στη γκάμα υπάρχει ο 1.4 λίτρων Ecotec Turbo με 120 ίππους αλλά και ο πετρελαιοκινητήρας των 1.6 λίτρων (τετρακίνηση) με τους 136 ίππους. Και οι δύο κινητήρες εφοδιάζονται με εξάρι χειροκίνητο κιβώτιο. Το μοντέλο διατίθεται με ένα προσαρμοζόμενο σύστημα τετρακίνησης, με ηλεκτρονικό, πολύδισκο συμπλέκτη μπορεί να κατανέμει ομαλά την κινητήρια ισχύ μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, από 100:0 έως 50:50, ενώ σε κανονική, καθημερινή χρήση λειτουργεί σαν ένα οικονομικό, προστινοκίνητο όχημα.

Το Opel Crossland X, που διαδέχθηκε το Opel Meriva συνεχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερους πελάτες με τη λειτουργικότητα που προσφέρει, τον μοντέρνο και σπορ σχεδιασμό και την ευρυχωρία του. Μέχρι σήμερα, οι παραγγελίες για το Opel Crossland X έχουν ξεπεράσει τις 125.000 σε όλη την Ευρώπη ενώ προσφέρει μια σειρά από καινοτόμα για την κατηγορία χαρακτηριστικά άνεσης και ασφάλειας. Το μοντέλο εφοδιάζεται με τον 1.2 λίτρων Ecotec Direct Injection κινητήρα με τους 110 ίππους και τον αντίστοιχο turbo με τους 130. Μαζί στη γκάμα και ο 1.5 λίτρων πετρελαιοκινητήρας με τους 102 ίππους.
Η τελευταία προσθήκη στην γκάμα X της Opel είναι το Grandland X, με τις παραγγελίες να έχουν ξεπεράσει τις 85.000 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα ευρύχωρο και κομψό συμπαγές SUV με δυναμικά χαρακτηριστικά οδηγικής συμπεριφοράς για όλα τα οδοστρώματα. Το πρόσφατα βραβευμένο με τα πέντε αστέρια ασφάλειας του EuroNCAP διαθέτει το προαιρετικό, ηλεκτρονικό σύστημα IntelliGrip εξασφαλίζει κορυφαία πρόσφυση στο δρόμο, σε αντίξοες οδηγικές συνθήκες. Το Grandland X διαθέτει μία πρώτης τάξεως γκάμα υπερσύγχρονων συστημάτων υποστήριξης που κάνουν το ταξίδι πιο ξεκούραστο ενώ οι άνθρωποι του εργοστασίου μας ανέφεραν ότι το Grandland X θα γίνει το πρώτο Opel που θα προσφέρεται σε plug-in υβριδική έκδοση και θα κάνει (μέχρι το 2020) την αρχή για τη στρατηγική εξηλεκτρισμού της εταιρίας. Και σε αυτό το μοντέλο κάνει την εμφάνιση του ο 1.2 λίτρων Direct injection turbo κινητήρας με τους 130 ίππους όπως και ο 1.5 λίτρων diesel με τους 130 ίππους. Κορυφαίος στη γκάμα ο δίλιτρος diesel με τους 177 ίππους. Μαζί και το οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

Η Opel εναρμονίζεται πλήρως με τις νέες μετρήσεις ρύπων
Εβδομήντα εννέα κινητήρες Opel ήδη πληρούν τα αυστηρά νέα όρια του Euro 6d-TEMP με την εταιρεία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή του μελλοντικού Ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων. Με την εισαγωγή του κύκλου Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP), του προτύπου Euro 6d-TEMP και ενός αυστηρού ορίου εκπομπών ρύπων για το Real Driving Emissions (RDE), η βιομηχανία αυτοκινήτου, αναμφίβολα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Η Opel τις αντιμετώπισε έγκαιρα και προσαρμόζεται στο νέο καθεστώς.
Η διαδικασία δοκιμών Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP) γίνεται υποχρεωτική από την 1η Σεπτεμβρίου, 2018 για νέους τύπους οχημάτων και διαδέχεται το NEDC (New European Driving Cycle) που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα.
Αυτό έχει σαν σκοπό να προσφέρει στους πελάτες πιο ρεαλιστικά δεδομένα κατανάλωσης πλησιέστερα στις πραγματικές συνθήκες οδήγησης, δημιουργώντας ένα νέο επίπεδο διαφάνειας μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα με τους ρύπους.

Ο κύκλος WLTP αποτελείται από αρκετές φάσεις που βασίζονται σε καθημερινά προφίλ οδήγησης των οδηγών σε όλο τον κόσμο και αντικατοπτρίζει ρεαλιστικότερα τις σημερινές συνθήκες. Κάθε συνδυασμός κινητήρα/κιβωτίου ενός ορισμένου τύπου οχήματος δοκιμάζεται με τον πιο οικονομικό αλλά και με τον πιο ενεργοβόρο εξοπλισμό. Ενώ η καθιέρωση του WLTP έχει σαν αποτέλεσμα μία αύξηση στις δημοσιευμένες τιμές κατανάλωσης και εκπομπών CO2, αυτές τώρα πλησιάζουν πολύ περισσότερο το πραγματικό επίπεδο τιμών. Το RDE συμπληρώνει το WLTP και μετρά τους ρύπους οχημάτων ενώ κινούνται σε δημόσιους δρόμους. Για τη μέτρηση του RDE, τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με Φορητούς Μετρητές Εκπομπών Ρύπων που καταγράφουν τους βασικούς ρύπους σε πραγματικό χρόνο. Το RDE λαμβάνει επίσης υπόψιν διάφορες οδηγικές συνθήκες, όπως μικρό και μεγάλο υψόμετρο, πρόσθετο ωφέλιμο φορτίο οχήματος, κίνηση σε ανωφέρειες και κατωφέρειες και σε διαφορετικούς τύπους δρόμων αλλά και με διαφορετικές ταχύτητες.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.