Ο ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΥΤΖΙΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ TEST CENTER ΤΗΣ JAGUAR ΣΤΟ NURBURGRING ΤΗΝ ΑΜΙΓΩΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ I-PACE

Jaguar I-Pace: The game changer!

To είπε και το έκανε η Jaguar! Παρουσίασε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της μοντέλο παίρνοντας κεφάλι από τον ανταγωνισμό (BMW, Audi, Mercedes, Volvo). Πρόκειται για την ολοκαίνουρια I-Pace , που φέρει και επίσημη την εταιρεία – και μάλιστα με αξιώσεις – στη νέα εποχή της αυτοκίνησης. Το επαναστατικό αυτό μοντέλο είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε στο κέντρο δοκιμών της Jaguar που βρίσκεται δίπλα από τη θρυλική πίστα του Nurburgring στη Γερμανία.
Με ένα δυναμικό τύπου coupe SUV, το I-Pace ξεχωρίζει από κάθε άλλο αυτοκίνητο συναντήσει στο δρόμο του. Μικρό καπό, έντονη μάσκα, μεγάλοι αεραγωγοί και φωτιστικά σώματα που αγκαλιάζουν τις δύο άκρες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του εξωτερικού. Συναρπαστικό και το κάθετο πίσω μέρος με τα λεπτά φωτιστικά σώματα για το αλουμινένιο μοντέλο της Jaguar. Το μοντέλο είναι εφοδιασμένο με ηλεκτροκινητήρες σε κάθε άξονα με τη συνδυαστική τους απόδοση να φθάνει τους 400 ίππους και τα 696 Nm. Άξιο αναφοράς είναι και το ότι οι ηλεκτροκινητήρες εξελίχθηκαν από τον Έλληνα Δρ. Άλεξ Μιχαηλίδη.

Το τετρακίνητο μοντέλο της Jaguar, παρά τα 2.100 κιλά του, φτάνει τα εκατό χιλιόμετρα από στάση σε μόλις 4,8 δευτερόλεπτα. Πέραν των επιδόσεων, αυτό που εντυπωσιάζει είναι το ασύλληπτο του κράτημα κάτω από οποιεσδήποτε οδηγικές συνθήκες. Άλλο σημαντικό για τον υποψήφιο αγοραστή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι φυσικά η αυτονομία αλλά και η φόρτιση. Στην περίπτωση αυτή το I-Pace μπορεί να διανύσει μέχρι και 480 χιλιόμετρα, ενώ στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί ταχυφορτιστής συνεχούς ρεύματος ισχύoς 100 kW, οι μπαταρίες φορτίζουν στο 80% της χωρητικότητας τους μέσα σε μόλις 40 λεπτά. Και αυτό χάρη στις μεγάλες μπαταρίες των 90 kWh. Μάλιστα, μόλις σε 15 λεπτά μπορούν να αποθηκεύσουν τόση ενέργεια που αρκεί προκειμένου να καλυφθούν 100 χιλιόμετρα. Σε οικιακό δίκτυο η φόρτιση διαρκεί, πάλι για το 80% της χωρητικότητας, δέκα ώρες, αντίθετα η συστοιχία των μπαταριών μπορεί να φορτιστεί στο 85% σε 1 ώρα και 25” σε φορτιστή 50kW. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τα οκτώ χρόνια εγγύησης που συνοδεύει τις μπαταρίες, αλλά με την προϋπόθεση να τηρούνται πιστά τα μεσοδιαστήματα των προβλεπόμενων σέρβις, τα οποία υπολογίζονται στα δυο χρόνια ή τα 34.000 χιλιόμετρα.

Jaguar I-PACE Global Drive, Portugal, 2018

Τo I-Pace διαθέτει τέλεια κατανομή βάρους 50:50 ταυτόχρονα με ένα χαμηλό κέντρο βάρους. Και αυτό χάρη στην μπαταρία που βρίσκεται τοποθετημένη κεντρικά μεταξύ των δύο αξόνων και όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Στο χώρο των αναρτήσεων, η νέα Jaguar διαθέτει διπλά ψαλίδια εμπρός και πίσω άξονα Integral Link με (προαιρετική) αερανάρτηση, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ρύθμισης Adaptive Dynamics, η οποία μεταλλάσσει τον τρόπο λειτουργίας της ανάλογα με το στιλ οδήγησης. Το εσωτερικό διακρίνεται για την άπλετη πολυτέλεια, την άνεση και τα ψηλά επίπεδα τεχνολογίας, όπως ακριβώς και στα υπόλοιπα μοντέλα της Jaguar. Όμως, η απουσία των συμβατικών μηχανικών μερών του προσφέρει μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Το σύστημα πληροφοριών και ψυχαγωγίας, Jaguar Touch Pro Duo, επιτρέπει για πρώτη φορά την ενημέρωση του λογισμικού over-the-air. Το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες διαδρομές και το προσωπικό στιλ οδήγησης. Στη συνέχεια αξιολογεί τα δεδομένα αυτά έναντι της τοπογραφίας της διαδρομής που έχεις καθορίσει, προκειμένου να παρέχει έναν πιο ακριβή υπολογισμό αυτονομίας της μπαταρίας.

Η Jaguar παρουσιάζει επίσης και την ενεργοποίηση της φωνητικής εφαρμογής της Alexa, που ελέγχεται από την Amazon. Ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να ελέγχει τις ενεργοποιημένες συσκευές της Alexa σχετικά με την κατάσταση του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα το ποσοστό της φόρτισης της μπαταρίας. Η εντυπωσιακές επιδόσεις, η έλλειψη θορύβων από τη μη ύπαρξη συμβατικού κινητήρα, η τετρακίνηση και το χαμηλό κέντρο βάρους προδιαθέτουν για την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει στον οδηγό. Διαθέτει μια καθόλα προοδευτική επιτάχυνση χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα από τα… «συμβατικά» μοντέλα που όλοι μεγαλώσαμε και οδηγούμε.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.