Skoda Superb:

SKODA SUPERBΠριν από 85 χρόνια  η ŠKODA αποκάλυψε το μοντέλο Superb. Η πρώτη γενιά του Superb κυκλοφόρησε μέχρι το 1949. Το 2001, η τσέχικη εταιρεία αναβίωσε την παράδοση, εισάγοντας την πρώτη σύγχρονη γενιά του Skoda Superb, με τις εκδόσεις Superb και Superb Combi. Η σειρά Superb βρίσκεται σήμερα με επιτυχία στην τρίτη της γενιά παρουσιάζοντας πληθώρα καινοτομιών για την κατηγορία.

Η αγγλική λέξη «Superb» προέρχεται από το λατινικό «superbus», που σημαίνει «υπερήφανος» ή «μαγευτικός». Η Skoda εισήγαγε την επωνυμία Superb στις 22 Οκτωβρίου 1934 για να τονίσει τον εξαιρετικό χαρακτήρα του νέου – μέχρι τότε – Š 640. Το πρώτο μοντέλο ήταν ένα μακρύ (5,5 μέτρων) σαλούν, το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 1935. Η παραγωγή του Skoda Superb ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1935.

Το κορυφαίο μοντέλο τροφοδοτήθηκε από έναν εξακύλινδρο κινητήρα των 2,5 λίτρων και 55 ίππων. Η υψηλή ζήτηση οδήγησε γρήγορα σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής: οι πελάτες έπρεπε να περιμένουν τέσσερις εβδομάδες για την κανονική έκδοση και την διπλάσια αναμονή για το καμπριολέ Superb. Εκτός από τις τυπικές προδιαγραφές, έφερε επίσης ένα ραδιόφωνο με έξι σωλήνες ηλεκτρονίων και ράφια από ροζ ξύλο πίσω από τα μπροστινά καθίσματα, σαν επιπλέον εξοπλισμό.

Σχεδόν κάθε χρόνο, η εταιρεία παρουσίαζε περαιτέρω καινοτομίες με πιο ισχυρούς κινητήρες και ευρύτερο φάσμα εξοπλισμού. Μετά την κατασκευή περίπου 600 οχημάτων με έλεγχο βαλβίδων SV, η Skoda εισήγαγε το Superb OHV το 1938 με εξακύλινδρο κινητήρα 80 ίππων, 3 λίτρων. Λίγο πριν την αναστολή της παραγωγής το 1940 εξαιτίας του πολέμου, κατασκευάστηκε μια μικρή σειρά από κινητήρες V8 Superb 4000. Το 1946, η Skoda επανέλαβε την παραγωγή της αναθεωρημένης έκδοσης με εξακύλινδρους κινητήρες πριν τερματίσει την παραγωγή για πολιτικούς λόγους το 1949,.

SKODA SUPERBΤο 2001 ήταν η χρονιά που η Skoda επανέφερε το Superb στη γκάμα της σαν ένα σαλούν μεσαίου μεγέθους. Από την αρχή, το Superb εντυπωσίασε με το ελκυστικό σχεδιασμό του και την άριστη σχέση ποιότητας/τιμής. Μετά την κατασκευή 136.068 μονάδων, η Skoda ξεκίνησε την παραγωγή της δεύτερης γενιάς το 2008. Το στυλ του αμαξώματος συνδύαζε τα οφέλη ενός κλασικού notchback με ένα hatchback. Ένα χρόνο αργότερα, η Skoda ξεκίνησε το Superb Combi. Μέχρι το 2015, 404.756 μονάδες του σαλούν και 217.734 εκδόσεις estate είχαν παραδοθεί από το εργοστάσιο της Skoda στο Kvasiny. Το 2019, η ναυαρχίδα της Skoda έλαβε μια σημαντική ανανέωση: προβολείς LED και μια εκτεταμένη σειρά καινοτόμων συστημάτων υποστήριξης είναι μερικά από τα πολυάριθμα τεχνικά χαρακτηριστικά που κάνουν το Superb ένα από τα ασφαλέστερα και πιο άνετα οχήματα στην κατηγορία του. Η έκδοση Scout και ο turbo-diesel 2.0 TDI 150 ίππων της νέας δυναμικής, οικονομικής και χαμηλών εκπομπών κινητήρα EVO είναι επίσης καινούργια. Το Superb iV θα συμπληρώσει τη γκάμα στις αρχές του επόμενου έτους ως το πρώτο plug-in ηλεκτρικό μοντέλο της σειράς.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.