Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να είναι το trend της εποχής, όμως η Nissan γιορτάζει φέτος εβδομήντα χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου αμιγώς ηλεκτροκίνητου  οχήματος της. Η επιτυχημένη πορεία της Nissan στην ηλεκτροκίνηση ξεκίνησε το 1947 με την κυκλοφορία του Tama. Αυτό το πρωτοποριακό για την εποχή του τετραθέσιο ηλεκτρικό όχημα ήταν διαθέσιμο σαν επιβατικό αυτοκίνητο αλλά και σαν φορτηγό, με δυνατότητα κάλυψης μιας διαδρομής 65 συνολικά χιλιομέτρων με μια πλήρη φόρτιση. Αρχικά αναπτύχθηκε από την Tokyo Electro Automobile Co Ltd, η οποία αργότερα απορροφήθηκε από τη Nissan.

Από το ντεμπούτο του Tama το 1947, η Nissan έχει “κτίσει”  μια πλούσια κληρονομιά στην τεχνολογία μηδενικών εκπομπών ρύπων. Μια πορεία που την ανέβασε στην πρώτη θέση στο χώρο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. H επανάσταση στην ηλεκτροκίνηση ήρθε το 2010, με την κυκλοφορία του Nissan LEAF, του πρώτου αμιγώς ηλεκτροκίνητου επιβατικού αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής. Τώρα στη δεύτερη γενιά του, το νέο LEAF θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 6 Σεπτεμβρίου. Το πλέον εξελιγμένο ηλεκτροκίνητο όχημα της Nissan ακούει στο όνομα BladeGlider. Ένα μοντέλο που έκλεψε την παράσταση στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για ένα 100% ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο επιδόσεων που έκανε και μια δοκιμαστική διαδρομή στο ιστορικό Motor Circuit στο Goodwood. Πίσω από το τιμόνι του συναρπαστικού ηλεκτρικού τρίτροχου της  Nissan ήταν ο οδηγός της NISMO  Lucas Ordóñez.

Το πρωτότυπο μηδενικών εκπομπών “υποστηρίζει” επίσης την κίνηση #ElectrifyTheWorld της Nissan, η οποία είναι αφιερωμένη στην αξιοποίηση ενός ευρύτερου διαλόγου γύρω από τη βιώσιμη χρήση της ενέργειας. Το BladeGlider κατασκευάστηκε για να επιδείξει  τις δυνατότητες ενός “καθαρού” ηλεκτρικού συστήματος κίνησης, που με τις επιδόσεις του θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς οδηγούς.  Το BladeGlider με τη μέγιστη ταχύτητα των 190 χιλιομέτρων την ώρα, φτάνει τα 100 χιλιόμετρα από στάση σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα και έχει αναπτυχθεί από τη Nissan σε συνεργασία  με την Williams Advanced Engineering.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.