Mercedes G-Class:

Σαράντα χρόνια παρουσίας στην παγκόσμια αγορά γιορτάζει το θρυλικό Mercedes G-Class. Ένα μοντέλο που αρχικά σχεδιάστηκε σαν στρατιωτικό όχημα ενώ στη συνέχεια πήρε τη θέση του στη γκάμα της γερμανικής εταιρείας.

Η ιστορία του G Wagon ή Gelandewagen ξεκίνησε δέκα χρόνια νωρίτερα από το ντεμπούτο του στην αγορά και συγκεκριμένα το 1969. Όταν η Daimler-Benz AG και η αυστριακή εταιρεία Steyr-Daimler-Puch AG ξεκίνησαν να συζητούν για μια πιθανή συνεργασία κατασκευής ενός σκληροτράχηλου αυτοκινήτου εκτός δρόμου, αλλά που να μπορεί επίσης να κινηθεί και με αξιώσεις στην άσφαλτο.

Δύο χρόνια αργότερα οι συνομιλίες άρχισαν αν καρποφορούν και οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε συμφωνία. Στα μέσα του 1973 ήδη υπήρχε και το πρωτότυπο δοκιμών για τις δύο εταιρείες με τον τελικό του σχεδιασμό να περνά αποκλειστικά στην Mercedes-Benz Design με επικεφαλής τον Bruno Sacco. Κύρια του χαρακτηριστικά ήταν οι μεγάλες επιφάνειες του αμαξώματος, το ύψος από το έδαφος  και οι μεγάλες γωνίες προσέγγισης και διαφυγής.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1979 στην Τουλόν της Γαλλίας ενώ η κατασκευή του γινόταν τότε αποκλειστικά στο εργοστάσιο Puch στο Graz-Thondorf.

Το μοντέλο ξεκίνησε την καριέρα του τόσο με πετρελαιοκίνητες εκδόσεις (240 GD και 300 GD) όσο και με βενζινοκίνητες  (230 G και 280 GE). Διαθέσιμα ήταν επίσης και δύο διαφορετικά μεταξόνια 2.400 και 2.850 χιλιοστά ως επίσης και τρία διαφορετικά στυλ αμαξώματος (ανοιχτό, κλειστό wagon τύπου van με κλειστά πλευρικά πάνελ.

Άλλα χαρακτηριστικά του ήταν ότι το μοντέλο – αρχικά – προσφερόταν προαιρετικά με τερακίνηση. Επίσης, τόσο ο σχεδιασμός του πλαισίου όσο και η παρουσία άκαμπτων αξόνων με ελικοειδή ελατήρια, είχαν ως στόχο την επίτευξη ασφαλών οδικών χαρακτηριστικών στην άσφαλτο. Όλα αυτά τα χρόνια η Mercedes – Benz προχωρούσε σταδιακά στην εξέλιξη του μοντέλου. Για παράδειγμα τοποθέτησε υδραυλικό τιμόνι από το 1987 αλλά και δυνατότητα κλειδώματος των διαφορικών το 1985. Το 1986 έκανε την εμφάνιση του ο καταλυτικός μετατροπέας ενώ από το 1990 εφοδιάστηκε και με το σύστημα ABS. Περισσότερες προσθήκες στο χώρο της άνεσης και της ασφάλειας έγιναν από το 2001 και μετά με συστήματα όπως ελέγχου της πρόσφυσης 4ETS, ESP και υποβοήθησης φρεναρίσματος (BAS).

Άξιο αναφοράς ήταν και το ότι από το 1999 και μετά η G-Class πήρε και τον κωδικό AMG με την υπογραφή της Mercedes-AMG και ακολούθησαν εκδόσεις όπως: G 55 AMG Compressor, G 63 AMG, G 65 AMG και G 63 AMG 6×6. Παράλληλα στους δρόμους κυκλοφόρησαν και ειδικές εκδόσεις της G-Class, όπως η G 500 4×4² του 2015 και η Mercedes-Maybach G 650 Landaulet του 2017 με την παραγωγή να περιορίζεται σε μόλις 99 αυτοκίνητα.

Και η ιστορία συνεχίζεται με τη δεύτερη γενιά της G- Class ύστερα από σαράντα ολόκληρα χρόνια που ήδη έκανε το ντεμπούτο της στα διεθνή σαλόνια αυτοκινήτου.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.