Η ιδέα που τελικά κέρδισε τις εντυπώσεις!
Πριν από είκοσι χρόνια πέρασε σε παραγωγή ένα από τα πιο παράξενα αλλά και αμφιλεγόμενα μοντέλα της παγκόσμιας αγορά. Με την πρώτη κιόλας ματιά, μπορούσε να δει κάποιος τις διαφορές που είχε σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κοινά αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν – αυτό ήταν το smart city coupé, το οποίο ονομάζεται πλέον το smart fortwo που βρίσκεται ήδη στην τρίτη του γενιά. Η πρώτη του παγκόσμια εμφάνιση έγινε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 1997, ωστόσο, η ιδέα πίσω από το αυτοκίνητο αυτό γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν.

Οι μηχανολόγοι της Mercedes-Benz δούλευαν ήδη πυρετωδώς για να φτιάξουν το «αυτοκίνητο του μέλλοντος» από την δεκαετία του 70, με αποτέλεσμα να σχεδιάσουν προκαταρκτικά ένα καινούργιο, επαναστατικό και μικρό αυτοκίνητο – μόλις δυόμιση μέτρα σε μήκος. Αρχικά δεν μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο λόγω του ότι το μέγεθος του δεν επέτρεπε στο εργοστάσιο να του επενδύσει, όπως χρειαζόταν, για την ασφάλεια. Έτσι ξεκίνησαν οι μηχανικοί της Mercedes νa εξελίσσουν όλα τα υφιστάμενα μέτρα ασφαλείας που διέθεταν στα αυτοκίνητα της Γερμανικής εταιρείας για να μπορέσουν στο μέλλον να δώσουν σάρκα και οστά στην πολύ επαναστατική ιδέα εκείνου του μικρού αυτοκινήτου.

Όλα ξεκίνησαν το 1989 όταν ο Nicolas G. Hayek, εφευρέτης του ρολογιού χεριού Swatch, ανακοίνωσε πως είχε σκοπό να κυκλοφορήσει ένα νέο μικρό αυτοκίνητο πόλης. Για να φέρει εις πέρας το σχέδιο του ο Hayek αποτάθηκε στην Mercedes-Benz λόγω της εμπειρίας που είχε η εταιρεία στον τομέα του αυτοκινήτου. Ο Hayek και η Mercedes-Benz υπέγραψαν συνεργασία και δημιούργησαν την Micro Compact Car AG, ανοίγοντας το αρχηγείο της στην Biel της Ελβετίας. Το smart city coupé πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης το 1997 ενώ βγήκε σε παραγωγή την αμέσως επόμενη χρονιά. Την ίδια ακριβώς χρονιά, το smart σαν μάρκα, έγινε εξ’ολοκλήρου «παιδί» της Mercedes-Benz.

Από το 1998 μέχρι σήμερα, οι πωλήσεις των smart έχουν ξεπεράσει τα 2.2 εκατομμύρια ενώ, με την τρίτη του γενιά, το smart fortwo συνέχισε να βελτιώνεται τόσο σε θέματα ασφαλείας αλλά και σε εσωτερικούς χώρους και άνεσης χωρίς να θυσιάζει το μικρό του μέγεθος. Την ίδια στιγμή το forfour έχει και αυτό πλέον τον κινητήρα στο πίσω μέρος του αμαξώματος για πρώτη φορά μετά από την γενιά αυτή. Το 2016 είδε την κυκλοφορία του fortwo cabrio, που δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει αν θέλει απλά ένα sunroof ή την ολοκληρωμένη εμπειρία του cabrio κατεβάζοντας εντελώς την οροφή.
Πλέον το smart θεωρείτε ένα καθαρά κλασσικό αυτοκίνητο μιας και βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης από το 2002 σαν έκθεμα.
Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο μοναδικός χαρακτήρας του smart fortwo το καθιστά ως κλασσικό.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.