MercedesBenz GClass:

Mercedes-Benz 40 years of the G-Class, Graz 2019Mercedes-Benz 40 years of the G-Class, Graz 2019Για 40 χρόνια η Mercedes-Benz G-Class αποτελούσε το μέτρο σύγκρισης στον χώρο των off-road οχημάτων. Αυτό την καθιστά ένα από τα μακροβιότερα μοντέλα ή σειρά μοντέλων που κατασκευάστηκε στην ιστορία της Mercedes-Benz. Παράλληλα αποτέλεσε και τον προάγγελο όλων των SUV της Mercedes-Benz στη σύγχρονη ιστορία της. Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ και 20 χρόνια παρουσιάζεται και σαν μοντέλο AMG προσφέροντας επιπλέον απόδοση και κορυφαία χαρακτηριστικά για την κατηγορία.

Mercedes-Benz 40 years of the G-Class, Graz 2019Mercedes-Benz 40 years of the G-Class, Graz 2019Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της τότε Daimler-Benz AG και της Steyr-Daimler-Puch στην αυστριακή πόλη του Γκρατς. Το 1975 αποφασίστηκε ως η χρονιά που θα έμπαινε σε παραγωγή το μοντέλο G στο εργοστάσιο στο Graz, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα κατά μεγάλο ποσοστό χειροποίητη. Σαν αποδεικτικό στοιχείο της ποιότητας των G –Class, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κυκλοφορεί ακόμη το 80% όλων όσων έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα! Τα πρώτα G κύλησαν το 1979, με εκδόσεις 72 ίππων μέχρι και 156, ενώ οι πελάτες είχαν και επιλογή Cabriolet με μοντέλα μικρού μεταξονίου και Station Wagon με μικρό ή μεγάλο μεταξόνιο. Εκτός του ότι πολλές διασωστικές υπηρεσίες επέλεξαν το G σαν το όχημα για τις δύσκολες δουλειές. Το επέλεξε ακόμα και ο ίδιος ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ σαν το αυτοκίνητο για τις παγκόσμιες διαδρομές του. Αξίζει να σημειωθεί πως η ονομασία G-Class, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1993.

Το 1999, η G-Class γιόρτασε τα εικοστά της γενέθλια, όπου ξεκίνησε και ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της: Η πρώτη έκδοση AMG με την G 55 AMG. Ο κινητήρας 5.5 λίτρων οκτώ κυλίνδρων παρήγαγε 354 ίππους και 525Nm ροπής στις 3000 στροφές. Φυσικά μαζί με τον κινητήρα άλλαξαν και τα κιβώτια ταχυτήτων, το πλαίσιο, τα φρένα και οι εξατμίσεις. Το 2002 κυκλοφόρησε και η G 63 AMG, με ένα πανίσχυρο δωδεκακύλινδρο κινητήρα 6.3 λίτρων, με 444 ίππους και 620Nm ροπής. Η πιο ισχυρή G όμως, θα είναι πλέον η έκδοση AMG «STRONGER THAN TIME» που θα δημιουργηθεί ειδικά για τα είκοσι χρόνια από την πρώτη έκδοση AMG της G-Class: με έναν V8 4.0 λίτρων biturbo και απόδοση 585 ίππων και 850Nm ροπής, με τα εκατό χιλιόμετρα από στάση να έρχονται σε μόλις 4.5 δευτερόλεπτα. Εορταστικές εκδόσεις «STRONGER THAN TIME», θα έχουν επίσης η G 400 d, που θα αποτελεί την ισχυρότερη έκδοση με τον καινούργιο πετρελαιοκινητήρα έξι κυλίνδρων, με 330 ίππους και 700Nm ροπής, και η G 500 με ένα τετράλιτρο V8 βενζίνης και 422 ίππους με 610Nm ροπής.

Για την επέτειο της G-Class, υπάρχουν τέσσερις σημαντικές στιγμές για τους οπαδούς του μοντέλου. Πρώτον: τρία ελκυστικά ειδικά μοντέλα «STRONGER THAN TIME». Δεύτερον: με ειδική παραγγελία, διατίθεται αποκλειστικά το ειδικό μοντέλο G 400 d στην πιο ισχυρή έκδοση ενός εξακύλινδρου κινητήρα πετρελαίου. Τρίτον: το νέο πακέτο εξατομίκευσης, G Manufaktur, με το οποίο οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από το δικό τους προσωπικό G. Και τέταρτον: το νέο G-Class Experience Centre, όπου πελάτες από όλο τον κόσμο μπορούν να δοκιμάσουν τις εντυπωσιακές δεξιότητες του off-road θρύλου, κοντά στο εργοστάσιο της G-Class στο Graz.

 

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.