BMW: 

AUTONOMOUS DRIVING AT THE BMW GROUP -1Τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλος BMW Group έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη, ότι γνωρίζει άριστα τις βασικές απαιτήσεις της ημιαυτόνομης και πλήρως αυτόνομης οδήγησης, αλλά και των ενδιάμεσων  σταδίων. Σήμερα κάνει το όραμα πραγματικότητα – δίνοντας μία γεύση από αυτόνομη οδήγηση στο #NEXTGen. Σε ένα σενάριο μετακίνησης στην πόλη, μία BMW Σειρά 7 κάνει μία εντυπωσιακή επίδειξη υψηλού επιπέδου αυτοματοποίησης (Level 4) που μεταμορφώνει την ατομική μετακίνηση του μέλλοντος. Ένα άδειο αυτοκίνητο, πηγαίνει να παραλάβει τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος το έχει καλέσει μέσω μιας εφαρμογής smartphone. Το όχημα μπορεί να κατευθυνθεί σε οποιοδήποτε επιθυμητό σημείο παραλαβής, με επαλήθευση πρόσβασης μέσω smartphone κατά την άφιξή του.

Στο Επίπεδο 4, επειδή οι οδηγοί δεν χρειάζεται πλέον να εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία οδήγησης, η κίνηση ενεργοποιείται μέσω ενός ODM tablet. Η διεύθυνση προορισμού μεταφέρεται στο όχημα μέσω εφαρμογής του smartphone εκ των προτέρων και το κάθισμα του οδηγού παραμένει άδειο.

AUTONOMOUS DRIVING AT THE BMW GROUP -1Λόγω μηχανισμών ασφαλείας που εφαρμόζονται στο όχημα, η κίνηση μπορεί να ξεκινήσει αφού όλοι οι επιβάτες έχουν δέσει τις ζώνες τους. Οι επιβάτες μπορούν να περνούν το χρόνο τους στο αυτοκίνητο, όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν. Μία επιλογή είναι απλά να απολαμβάνουν το σύστημα ψυχαγωγίας. Οι λειτουργίες του οχήματος ελέγχονται επίσης με το ίδιο τρόπο: Κόρνα, σινιάλο προβολέων και κλείδωμα/ξεκλείδωμα θυρών είναι κλασικές λειτουργίες που χρησιμοποιήθηκαν για την επίδειξη. Μόλις το όχημα φτάσει στον προορισμό του, ο επιβάτες κατεβαίνουν και το αυτοκίνητο παρκάρει μόνο του.

Για μέγιστη ασφάλεια σε αστικό περιβάλλον, ο Όμιλος BMW επενδύει σημαντικά ποσά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης περιβάλλοντος με ικανότητες μηχανικής μάθησης. Χρησιμοποιούνται τεχνολογίες αισθητήρων υψηλών επιδόσεων, όπως μηχανική όραση (computer vision) αλλά και συνδυασμοί καινοτόμων αισθητήρων. Οι τεχνολογίες αυτές μεγιστοποιούν τα οφέλη την συστημάτων υποστήριξης οδηγού.

Το επόμενο επίπεδο στην υποστήριξη οδηγού: μια ματιά στις λειτουργίες Επιπέδου 2.

AUTONOMOUS DRIVING AT THE BMW GROUP -1Εκτός από την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, το BMW Group προσφέρει επίσης την τελευταία γενιά συστημάτων υποστήριξης οδηγού Επιπέδου 2. Οι σημερινές λειτουργίες υποβοήθησης χρησιμοποιούν ισχυρούς αισθητήρες ραντάρ για τον ασφαλή και εύκολο έλεγχο της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα. Αισθητήρες GPS και δεδομένα χαρτών χρησιμοποιούνται για την ενεργή προσαρμογή της ταχύτητας οδήγησης στις στροφές και σε κατοικημένες περιοχές.

Το επόμενο επίπεδο υποστήριξης οδηγού παρουσιάστηκε στο #NEXTGen: Αισθητήρες κάμερας, μηχανική μάθηση και ένα ισχυρό σύστημα backend χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τον εντοπισμό σημάτων με όρια ταχύτητας, αλλά και για να ερμηνεύουν τους φωτεινούς σηματοδότες, επιτρέποντας την προληπτική και εύκολη ρύθμιση της ταχύτητας.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.