Mercedes Benz:

Meilensteine: Fahrzeugbeleuchtung im Wandel der ZeitMilestones: Vehicle lighting through the agesΟ φωτισμός ενός αυτοκινήτου αποτελεί ένα βασικό παράγοντα στο χώρο της οδικής ασφάλειας και η Mercedes Benz γνωρίζει πολύ καλά αυτό τον τομέα. Από το φως των κεριών το 1886 μέχρι τη σημερινή τεχνολογία του DIGITAL LIGHT, ο εφευρέτης του αυτοκίνητου έχει εισαγάγει πολλές καινοτομίες φωτισμού μέσα από τα χρόνια, παραδίδοντας ουσιαστικά ασφάλεια υψηλών προδιαγραφών στους πελάτες της.

Ας δούμε πως η Mercedes Benz προχώρησε στην εξέλιξη του φωτισμού.

1986: Όπως και ο προκάτοχός των σημερινών αυτοκινήτων, η άμαξα, τα πρώτα αυτοκίνητα του κόσμου ήταν εξοπλισμένα με φανάρια κεριών που προσφέρουν μόλις λίγα μέτρα προβολής, καθιστώντας το οδήγημα στα σκοτεινά, τουλάχιστον περιπετειώδες. Το 1910 έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι ηλεκτρικοί λαμπτήρες, με μπαταρία. Το 1934, η Mercedes παρουσίασε τα φώτα Bilux στο μοντέλο 500 K (W29), που συνδύαζαν το κύριο φως με χαμηλωμένη ακτίνα φωτός. Το 1971 η Mercedes SL (R107) σηματοδότησε την εισαγωγή του λαμπτήρα H4 στα αυτοκίνητα. Ήταν το πρώτο με τεχνολογία αλογόνου για κύριες και διασταυρούμενες δέσμες, διπλασιάζοντας την ορατότητα. Το 1995 οι προβολείς Xenon με έλεγχο δυναμικής εμβέλειας στην E-Class (W210) ήταν μια λαμπρή ιδέα με κάθε έννοια της λέξης. Τριπλασιάστηκε ο φωτισμός σε σύγκριση με τους λαμπτήρες αλογόνου, με μεγαλύτερη ζωή, και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Το 1999 η Mercedes CL (C215) γίνεται το πρώτο μοντέλο που φέρει τεχνολογία bi-xenon στην οποία η κύρια δέσμη βασίστηκε επίσης στο αέριο για πρώτη φορά και μέχρι το 2010 έφθασαν οι πρώτοι δυναμικοί προβολείς LED στην CLS (C219). Το 2013,  περίπου 100 χρόνια μετά την εισαγωγή του ηλεκτρικού φωτισμού των οχημάτων, η τρέχουσα S-Class (W 222) έγινε το πρώτο όχημα παγκοσμίως που έφερε φωτισμό χωρίς καθόλου λαμπτήρες. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που διέθετε μόνο LED φώτα στο βασικό του πακέτο.  Ένα χρόνο αργότερα, το 2014, η σειρά CLS (σειρά μοντέλων 218) σημάδεψε το ντεμπούτο των προβολέων MULTIBEAM-LED. Τέσσερις μονάδες ελέγχου ανά όχημα υπολόγιζαν το ιδανικό πρότυπο φωτισμού 100 φορές ανά δευτερόλεπτο και ενεργοποιούσαν  κάθε LED ξεχωριστά, με δυνατότητα εκτόνωσης σε 255 στάδια.

Mercedes-Benz Vision EQS 2019Mercedes-Benz Vision EQS 2019Το 2016 ήρθε η παγκόσμια πρεμιέρα προβολέων LED MULITBEAM με 84, αντί 24, εικονοκύτταρα στην E-Class (W 213). Την ίδια χρονιά, η Mercedes-Benz έδειξε το μέλλον των προβολέων των οχημάτων με το DIGITAL LIGHT με πάνω από ένα εκατομμύριο μικροαντιδραστήρες, σε κάθε εμπρόσθια λυχνία. Το  2018 βλέπει την τεχνολογία MULTIBEAM LED να μεταφέρεται και στην A-Class, καλύπτοντας έτσι ολόκληρη την γκάμα οχημάτων της Mercedes-Benz.
Φέτος πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα τεράστιο άλμα με την παρουσίαση του VISION EQS στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, σύστημα το οποίο θα φέρει 940 ξεχωριστά ιχνοστοιχεία LED, που σε συνδυασμό με τις νέες λυχνίες DIGITAL LIGHT θα σηματοδοτήσουν το μέλλον του φωτισμού αυτοκινήτου, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στον τομέα ασφάλειας οδήγησης.