Από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 ισχύει στην Ευρώπη το πρότυπο WLTP όπου όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα προς αυτό. Το πρότυπο WLTP αφορά νέες δοκιμές μέτρησης κατανάλωσης και ρύπων (διοξειδίου του άνθρακα και μονοξειδίου του αζώτου) κάτι που τις καθιστά ακόμα πιο ρεαλιστικές και κοντά σε αυτές του καθημερινού οδηγού στους δρόμους.

William CROZES @ PLANIMONTEUR

H γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες ότι όλα τα μοντέλα της που θα πωλούνται στην Ευρώπη από την 1η Σεπτεμβρίου ήδη συμμορφώνονται με το νέο πρότυπο που αφορά τους εκπεμπόμενους ρύπους (WLTP).Το WLTP, ορίζει πιο αυστηρά όρια σχετικά με τις εκπομπές αέριων ρύπων όπως τα οξείδια του αζώτου (NOx) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) αλλά και των σωματιδιακών ρύπων. Ωστόσο, τα μοντέλα της Peugeot χάρη στα συστήματα που έχουν εφαρμοστεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2017 τόσο στους κινητήρες βενζίνης PureTech όσο και στους πετρελαίου BlueHDi δε θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.
Δύο κομβικής σημασίας τεχνολογίες που βοήθησαν ώστε να μη χρειαστεί να διακοπεί η παραγωγή κανενός μοντέλου είναι η επιλεκτική καταλυτική αναγωγή (SCR) που αφορά τα diesel σύνολα και ξεκίνησε να εφαρμόζεται ήδη από το 2013 και η τοποθέτηση φίλτρου κατακράτησης σωματιδίων (GPF) και στους κινητήρες βενζίνης.

Πιο συγκεκριμένα, η PSA (Peugeot, Citroën, Opel) ήταν η πρώτη κατασκευάστρια εταιρεία που εφάρμοσε το Σύστημα Επιλεκτικού Καταλύτη (Selective Catalytic Reduction) στους “BlueHDi” κινητήρες πετρελαίου προδιαγραφών Euro6 που εξοπλίζουν τα επιβατικά της μοντέλα. Το συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης καυσαερίων, για το οποίο ο Όμιλος διαθέτει περίπου 100 πατέντες ευρεσιτεχνίας, είναι αναγνωρισμένο από πληθώρα δημοσιευμάτων ως το πλέον αποτελεσματικό τεχνολογικό σύστημα διαχείρισης οξειδίων του αζώτου (ΝΟx). Στο ίδιο πνεύμα, η PSA Peugeot Citroën εφηύρε το φίλτρο μικροσωματιδίων 11 χρόνια πριν αυτό καταστεί απαίτηση προβλεπόμενη από τη νομοθεσία Euro5, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2011 και δεσμεύει όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Ακόμα, η Peugeot ανακοινώνει τιμές κατανάλωσης οι οποίες είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα και προκύπτουν από τη συνεργασία με δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις την Transport & Environment και τη France Nature Environment ενώ τα αποτελέσματα πιστοποιούνται και από την Bureau Veritas.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.