Το 2010, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Ποιότητας (Environmental Quality Office) της Ford ανακοίνωσε το στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητες παραγωγής της εταιρίας κατά 30% ανά παραγόμενο όχημα, μέχρι το 2025. Η Ford πέτυχε το στόχο στο μισό διάστημα από το αναμενόμενο. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, με παγκόσμια μείωση εκπομπών CO2 από τις δραστηριότητες παραγωγής πάνω από 3,4 μετρικούς τόνους από το 2010 μέχρι το 2017 – που αντιστοιχεί σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από κυκλοφορία 728.000 επιβατικών αυτοκινήτων για ένα χρόνο.

Ford-Mitarbeiter arbeiten in der Endmontage des neuen Ford Focus.

Η ανακοίνωση έγινε από τη Ford στο πλαίσιο της 19ης ετήσιας Έκθεσης Βιωσιμότητας με τον Bruce Hettle, αντιπρόεδρο της εταιρείας, να δηλώνει: «Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που κάναμε προκειμένου να πετύχουμε αυτό το στόχο. Βελτιώσαμε αρκετούς τομείς στις δραστηριότητες παραγωγής μας – από το φωτισμό που χρησιμοποιούμε μέχρι συγχωνεύσεις εργοστασίων – που έπαιξαν ρόλο στην εντυπωσιακή μείωση του αποτυπώματός μας σε CO2

Η Ford μείωσε το αποτύπωμα ρύπων της μέσω μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και απόδοσης στις εγκαταστάσεις παραγωγής της, όπως η εγκατάσταση άνω των 100.000 φωτιστικών LED και η ανανέωση του βαφείου.

«Οι διαδικασίες βαφής καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας» δήλωσε ο Andy Hobbs, υπεύθυνος του γραφείου περιβαλλοντικής ποιότητας. «Η υιοθέτηση τεχνολογίας που επιτρέπει τη βαφή πριν το στέγνωμα του προηγούμενου στρώματος καταργεί το φούρνο στεγνώματος, ενώ στα περισσότερα εργοστάσια έχει μειώσει δραστικά τη χρήση ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα».

Η MQL – Ελάχιστη Ποσότητα Λίπανσης (Minimum Quantity Lubrication) είναι μία ακόμα τεχνολογία που περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας. Στην MQL, ένα εργαλείο λιπαίνεται με πολύ λίγη ποσότητα λαδιού που ψεκάζεται απευθείας στην άκρη του, αντί μιας μεγάλης ποσότητας μίγματος ψυκτικού/νερού.

Η Ford ετοιμάζεται τώρα να θέσει ένα νέο στόχο – αυτή τη φορά με θέμα την ανανεώσιμη ενέργεια. Παράλληλα, παραμένει επικεντρωμένη στη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα οχήματά της, θέλοντας να συμβάλλει στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή (Paris Climate Accord). Η εταιρία χαρτογραφεί την πορεία της προς το μέλλον, επενδύοντας 11 δις δολάρια για να λανσάρει 40 υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2022.

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.