Το 2021 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τα φορτηγά της Daimler

Το 2021 αποτελεί μια ξεχωριστή χρονιά για τα φορτηγά και τα λεωφορεία της Daimler καθώς θα γιορτάσει συνολικά τέσσερεις επετείους: Το 1896 ο Gottlieb Daimler παρουσίασε το πρώτο φορτηγό της εταιρείας και το 1951 ο Otto Kässbohrer κυκλοφόρησε το πρώτο λεωφορείο με το όνομα Setra. Πέντε χρόνια πριν την παρουσίαση του Setra πραγματοποιήθηκε και ο σχεδιασμός του πρώτου πρωτότυπου του Unimog. Τέλος, το 1996 έκανε την πρώτη του εμφάνιση το πρωτότυπο του φορτηγού Actros της Mercedes-Benz, το Actros.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλες τις τιμές και εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων της MERCEDES

1896 – Το πρώτο φορτηγό

First Mercedes Truck 1896Όταν ο Gottlieb Daimler παρουσίασε το πρώτο του φορτηγό το 1896 με τις ξύλινες ρόδες, πραγματικά έπιασε το κοινό ανυποψίαστο. Στη Γερμανία δεν μπορούσε να βρεθεί αγοραστής και στην Αγγλία όπου τελικά πωλήθηκε το όχημα, ένα μέλος του πληρώματος έπρεπε να περπατήσει μπροστά, κουνώντας μια κόκκινη σημαία για να προειδοποιήσει άλλους χρήστες του δρόμου. Ωστόσο, αυτή η άνεση με τους τέσσερις ίππους με έναν κινητήρα στο πίσω μέρος με δυο κυλίνδρους ήταν αρκετή για να  πυροδοτήσει μια απαράμιλλη ιστορία επιτυχίας στις μεταφορές. Ωστόσο, το Phoenix δεν είχε πολλά κοινά με ένα φορτηγό, όπως τα ξέρουμε σήμερα αφού στην ουσία ήταν μια μετατροπή άμαξας αλόγων.

1946 – Το πρωτότυπο Unimog

1946 – Το πρωτότυπο UnimogTο «Prototype 1» του Unimog ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμασίες του το 1946. Η δημιουργία του Unimog συνδέεται στενά με τη δύσκολη κατάσταση στη μεταπολεμική περίοδο, όταν η Γερμανία υπέστη έλλειψη υλικών και εφοδιασμού ενώ υπήρχε ταυτόχρονα και τρομερή έλλειψη φαγητού. Η κατάσταση αυτή έδωσε στον Albert Friedrich, για πολλά χρόνια επικεφαλής της ανάπτυξης κινητήρων αεροσκαφών στην Daimler-Benz AG, την ιδέα ενός γεωργικού μηχανοκίνητου οχήματος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Friedrich είχε ανανεώσει τις επαφές του με την Erhard & Söhne, μια εταιρεία κατασκευής μετάλλων και προμηθευτή της Daimler-Benz στο Schwäbisch-Gmünd, και τον Δεκέμβριο του 1945 άρχισε να λειτουργεί το αρμόδιο τμήμα για την αγορά γεωργικών προϊόντων. Τον Οκτώβριο του 1946 παράχθηκε το πρώτο δοκιμαστικό Unimog.

1951 – Το πρώτο λεωφορείο Setra

Setra Daimler Trucks and BusesΗ μάρκα Setra είναι περήφανη για τις ρίζες της. Το 1951 η Kässbohrer Fahrzeugwerke με έδρα το Ulm παρουσίασε το S 8 και έδωσε στο εμπορικό σήμα το όνομά του – Setra – που σημαίνει «αυτο-υποστηριζόμενο». Το πρώτο λεωφορείο που κατασκευάστηκε σε σειρά παραγωγής με αυτόνομο αμάξωμα, κινητήρα στο πίσω μέρος του πλαισίου με άμεση κίνηση στον πίσω άξονα, παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου (IAA) στη Φρανκφούρτη. Κατά τα τελευταία 70 χρόνια, η μάρκα όχι μόνο έχει θέσει πρότυπα για τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό λεωφορείων με έξι σειρές μοντέλων, αλλά έχει εμπνεύσει, αλλάξει και προωθήσει αυτόν τον τομέα με υποδειγματικό τρόπο.

Η σημερινή ναυαρχίδα αυτής της παραδοσιακής μάρκας που ανέκαθεν αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο βαθμό ατομικότητας είναι το S 531 DT, ένα διώροφο λεωφορείο από τη σειρά Setra TopClass 500. Το 1996, μόλις ένα χρόνο μετά τη συγχώνευση της Mercedes-Benz Buses και της Setra για να σχηματίσουν την EvoBus GmbH, ιδρύθηκε η Omniplus, η μάρκα υπηρεσιών που είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες μετά την πώληση για τις δύο μάρκες λεωφορείων..

1996 – MercedesBenz Actros

Mercedes-Benz ActrosΣτα τέλη Σεπτεμβρίου του 1996, η Mercedes-Benz παρουσίασε ένα νέο φορτηγό στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης με σκοπό να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία.Το Actros ήταν το πρώτο φορτηγό που εφοδιάστηκε με δισκόφρενα και το ηλεκτρονικό σύστημα φρένων (EBS). Μαζί έκαναν το Actros το ασφαλέστερο όχημα στην κατηγορία του. Επιπλέον, η καινοτόμος τεχνολογία, όπως τα «Telligent συστήματα», βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση ενώ τα διαστήματα συντήρησης επεκτάθηκαν κατά περισσότερο από το διπλάσιο, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 3% ενώ το ωφέλιμο φορτίο αυξήθηκε έως και 400 κιλά. Η ασφάλεια και η άνεση βελτιώθηκαν επίσης σημαντικά. Οι νέες καμπίνες παρείχαν στους επιβάτες τους έως και 47% περισσότερο χώρο στο εσωτερικό. Το κάθε νέο μοντέλο Actros ψηφίστηκε ως «Φορτηγό της Χρονιάς» και ακόμη και σήμερα το Actros παραμένει πρωτοπόρος στον τομέα της ασφάλειας. 

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.