Σημαντικό ορόσημο για την ασφάλεια από τη Mercedes-Benz

Δεκέμβριος, 1980: ο αερόσακος και ο εντατήρας ζώνης ασφαλείας του οδηγού έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση ως οι τελευταίες, πρωτοποριακές καινοτομίες στην ασφάλεια από τη Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz launched the driver’s airbag and seat belt tensioner in series productionΠριν από 40 ακριβώς χρόνια, ένας περιορισμένος αριθμός S-Class Saloons (της σειράς 126) ήταν τα πρώτα αυτοκίνητα που παραδόθηκαν με αυτές τις νέες τεχνολογίες και αποτέλεσαν ακόμη ένα ορόσημο στην παθητική ασφάλεια των οχημάτων σε μια μακρά σειρά εξαιρετικών καινοτομιών από τη μάρκα. Ο αερόσακος ήταν μια κοινή εξέλιξη μεταξύ της τότε Daimler-Benz AG και της Bosch. Περισσότερα από 100 οχήματα S-Class εξοπλισμένα με τα νέα συστήματα ασφαλείας έφυγαν από το εργοστάσιο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 1981. Αυτό οδήγησε στο θρίαμβο ενός συστήματος που υιοθετήθηκε γρήγορα από πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλες τις τιμές και εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων της MERCEDES

Mercedes-Benz launched the driver’s airbag and seat belt tensioner in series productionΤο σύστημα του εντατήρα της ζώνης ασφαλείας γιόρτασε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Άμστερνταμ από τις 5 έως τις 15 Φεβρουαρίου 1981. Μόλις ένα μήνα αργότερα, η Mercedes-Benz παρουσίασε τον αερόσακο και εντατήρα ζώνης ασφαλείας στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Ο συνδυασμός και των δύο συστημάτων ήταν αρχικά διαθέσιμος μόνο για τις S-Class και SEC Coupés ως προαιρετικός εξοπλισμός για 1.525,50 DM.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 best sellers αυτοκίνητα όλων των εποχών

Είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί η θετική επίδραση που είχαν τα συστήματα και τα μέτρα ασφαλείας στα στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μιλούν από μόνα τους αφού οι θάνατοι μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία σαράντα χρόνια, παρά την σημαντική αύξηση των αυτοκινήτων στους δρόμους.

Mercedes-Benz launched the driver’s airbag and seat belt tensioner in series productionΚαθώς τα εξαρτήματα του αερόσακου έγιναν ολοένα και μικρότερα με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια, ήταν δυνατόν να ενσωματωθεί ο αερόσακος σε άλλα μέρη μέσα στο αυτοκίνητο. Το 1995, ο πλαϊνός αερόσακος κυκλοφόρησε στη σειρά μοντέλων 210 E-Class, ο αερόσακος παραθύρου προστέθηκε στο εκτεταμένο σύστημα προστασίας το 1998 με τον αερόσακο κεφαλής/θώρακα να ακολουθεί το 2001, ο αερόσακος γονάτου το 2009 και ο πλευρικός σάκος θώρακα/λεκάνης , το μαξιλάρι και ο πολύ συμπαγής αερόσακος με φουσκωτό ιμάντα το 2013. Με την κυκλοφορία της S-Class 221, οι γεννήτριες αερίου «προσαρμοστικών αερόσακων» αναπτύχθηκαν σε δύο στάδια ανάλογα με τη σοβαρότητα του ατυχήματος. Η σειρά μοντέλων 223 S-Class, που παρουσιάστηκε το 2020, περιλαμβάνει άλλους νέους αερόσακους, όπως οι πίσω αερόσακοι, που γιορτάζουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους. Σαράντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου αερόσακου οδηγού, αυτός ο νέος πίσω αερόσακος χρησιμοποιεί μια διαφορετική προσέγγιση. Είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε οι μετωπικοί αερόσακοι να αναπτύσσονται στα δύο πίσω καθίσματα και να μειώνουν σημαντικά το φορτίο στο κεφάλι και το λαιμό των επιβατών που συγκρατούνται από ζώνες ασφαλείας σε αυτά τα καθίσματα.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.