Porsche Cayenne: Η ιστορία της επιτυχίας ενός SUV με σπορ DNA

Η Porsche έκανε το πρώτο της βήμα στην κατηγορία των SUV πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες με το Cayenne.

1st Generation Porsche CayenneΈνα μοντέλο που αποδείχθηκε καθολική επιτυχία για την εταιρεία αφού “άνοιξε” καινούριες αγορές με τις πωλήσεις να φθάνουν το ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα. Το Cayenne είναι η επιτομή ενός SUV και έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο τμήμα στο διάβα του. Συνεχίζει να θέτει νέα πρότυπα και να ξεπερνά τον εαυτό του, έχοντας σώσει την εταιρεία από μια κρίση, πρωτοστατώντας στον υβριδισμό, θέτοντας νέα ρεκόρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλες τις τιμές και εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων της PORSCHE

2nd Generation Porsche CayenneΗ ιδέα της Cayenne γεννήθηκε από τον πόθο της Porsche να δημιουργήσει ένα μοντέλο που θα έκανε τα πάντα διαφορετικά. Η Porsche ενοικίασε ένα εργοστάσιο 3.800 τετραγωνικών μέτρων στο βιομηχανικό πάρκο «Nord» στο Hemmingen, μια κοινότητα με 8.000 κατοίκους, και έπιασε δουλειά. Η πρώτη ανακοίνωση της Cayenne έφθασε το 1998, κάνοντας λόγο για μια Porsche που θα ήταν ένα «σπορ αμάξι για όλες τις επιφάνειες δρόμου». Η παραγωγή ξεκίνησε στην Λειψία, και η πρώτη Cayenne πέρασε τις γραμμές παραγωγής το 2002 με μια επιβλητική παρουσία στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού. Φυσικά η υπόλοιπη ιστορία είναι γνωστή με το μοντέλο να ξεπερνά ακόμη και την 911 σε πωλήσεις σε κάποιες χρονιές. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το οικονομικό έτος 2007/2008, η Cayenne ξεπέρασε την Porsche 911 κατά σχεδόν 50.000 μονάδες, με συνολική παραγωγή πάνω από 105.000 μονάδες. Μέρος της πετυχημένης ιστορίας της είναι φυσικά και η υβριδική τεχνολογία. Μετά από τα Turbo και S μοντέλα, ήρθαν τα GTS, Turbo S και τα Diesel. Το επόμενο βήμα ήταν αυτονόητο. Εκεί γεννήθηκαν οι S Hybrid, η οποία μετονομάστηκε στην συνέχεια σε S E-Hybrid, που μπορεί να καλύψει μέχρι 52 χιλιόμετρα απόσταση μόνο ηλεκτρικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tα δέκα πιο φθηνά SUV της Κυπριακής αγοράς

3rd Generation Porsche CayenneΕκτός από τους εντυπωσιακούς αριθμούς πωλήσεων, η Cayenne σημείωσε και άλλες επιτυχίες/ρεκόρ στην πορεία της όπως η συμμετοχή της στο Ράλι TransSyberia όπου κάλυψε διαδρομή άνω των 7.000 χιλιομέτρων σε δύο εβδομάδες, κατακτώντας εκεί τις τρεις πρώτες θέσεις το 2007. Ένα χρόνο αργότερα πήρε και τις πρώτες πέντε θέσεις. Επίσης, η Porsche Cayenne εξασφάλισε είσοδο στο Guinness Book of World Records 10 χρόνια αργότερα, όταν το μοντέλο τράβηξε ένα αεροσκάφος Airbus A380 285 τόνων για 42 μέτρα.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.