Ηλεκτρικά αυτοκίνητα Κύπρος: Porsche Taycan

 Δείτε εδώ τις Τιμές/Eξοπλισμό του Porsche Taycan

H Porsche Taycan, το πρώτο ηλεκτρικό από τη γερμανική εταιρεία δέχθηκε πρόσφατα σειρά βελτιώσεων τόσο αισθητικές όσο και τεχνολογικές. Χάρη σε εξελίξεις της τεχνολογίας, η αυτονομία αυτών των ηλεκτρικών sport αυτοκινήτων σε καθημερινή χρήση θα είναι βελτιωμένη.

PORSCHE TAYCANΠεραιτέρω σημαντικές αναβαθμίσεις είναι η σε βάθος ενσωμάτωση του Android Auto στο Σύστημα Διαχείρισης Επικοινωνιών Porsche (PCM), καθώς και η διαθεσιμότητα του Remote Park Assist (σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης με τηλεχειρισμό) για πρώτη φορά στην Taycan. Με αυτό το νέο προαιρετικό σύστημα υποβοήθησης, η διαδικασία στάθμευσης του αυτοκινήτου μπορεί να ελέγχεται μέσω ενός smartphone, χωρίς ο οδηγός να πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι. Με τις νέες επιλογές Paint to Sample και Paint to Sample Plus, προσφέρεται πλέον η δυνατότητα για ασυνήθιστες και εξατομικευμένες επιλογές χρώματος. Για παράδειγμα, η Taycan μπορεί πλέον να παραγγελθεί στο χρώμα Rubystar, το κλασικό χρώμα της δεκαετίας του ‘90, ή στο φωτεινό χρώμα Acid Green.

PORSCHE TAYCANΗ Taycan του νέου έτους μοντέλου δεν θα λάβει έγκριση τύπου ξεχωριστά, οπότε δεν θα υπάρξουν νέες τιμές αυτονομίας βάσει του προτύπου WLTP. Ωστόσο, η πραγματική αυτονομία των τελευταίων εκδόσεων θα είναι μεγαλύτερη στην καθημερινή χρήση. Για να επιτευχθεί αυτή η αυξημένη αυτονομία, υλοποιήθηκαν εκτενείς και τεχνολογικά εξελιγμένες λύσεις. Στα προγράμματα οδήγησης Normal και Range όλων των τετρακίνητων μοντέλων, ο μπροστινός ηλεκτροκινητήρας αποσυνδέεται σχεδόν πλήρως και απενεργοποιείται κατά τη λειτουργία με μερικό φορτίο. Επιπλέον, δεν μεταδίδεται κίνηση σε κανέναν από τους δύο άξονες όταν το αυτοκίνητο κυλά ελεύθερα ή είναι σταματημένο. Αυτή η ηλεκτρική λειτουργία χωρίς μετάδοση κίνησης μειώνει τις αεροδυναμικές απώλειες. Οι κινητήρες τίθενται και πάλι σε λειτουργία μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου μόνο όταν ο οδηγός ζητήσει περισσότερη ισχύ ή επιλέξει διαφορετικό πρόγραμμα οδήγησης.

Οι λειτουργίες θερμικής διαχείρισης και φόρτισης επίσης έχουν βελτιωθεί περαιτέρω. Με τη λειτουργία Turbo Charging Planner, η μπαταρία υψηλής τάσης πλέον μπορεί να προθερμαίνεται σε ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι η ταχεία φόρτιση είναι πλέον διαθέσιμη νωρίτερα και σε υψηλότερο επίπεδο φόρτισης. Επιπλέον, η πλεονάζουσα θερμότητα από τα ηλεκτρικά εξαρτήματα χρησιμοποιείται ακόμα περισσότερο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας της μπαταρίας.

PORSCHE TAYCANΜε το νέο προαιρετικό σύστημα Remote Park Assist, υπάρχει πλέον η δυνατότητα τηλεχειρισμού των ελιγμών στάθμευσης μέσω smartphone όταν το αυτοκίνητο μπαίνει ή βγαίνει από θέσεις στάθμευσης , χωρίς ο οδηγός να πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι. Η δυνατότητα αυτόματου ελέγχου υπάρχει τόσο για παράλληλες όσο και για κάθετες θέσεις στάθμευσης και γκαράζ. Το σύστημα ανιχνεύει αυτόματα τις θέσεις στάθμευσης και μετρά το μήκος τους, χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες υπερήχων και τις κάμερες του οχήματος. Εάν υπάρχει αρκετός χώρος, ο οδηγός μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία στάθμευσης μέσω της εφαρμογής Porsche Connect και, στη συνέχεια, να βγει από το όχημα. Ο οδηγός παρακολουθεί συνεχώς τη διαδικασία στάθμευσης, πατώντας και κρατώντας πατημένο ένα κουμπί στην εφαρμογή του smartphone. Η λειτουργία Remote Park Assist αναλαμβάνει αυτόνομα τον έλεγχο του τιμονιού και την κίνηση του οχήματος προς τα εμπρός και προς τα πίσω. Εάν ο οδηγός αφήσει το κουμπί, η Taycan σταματά αυτόματα τους ελιγμούς στάθμευσης.

Η έκτη γενιά του Συστήματος Διαχείρισης Επικοινωνιών Porsche (PCM) τοποθετείται στην Taycan από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε. Η πλήρως ηλεκτρική Taycan πάντα ήταν πρωτοπόρος στον τομέα της συνδεσιμότητας, ξεκινώντας από την απροβλημάτιστη ενσωμάτωση του Apple Music και του Apple Podcasts. Πλέον, μαζί με το Apple CarPlay για iPhone, στο σύστημα PCM ενσωματώνεται και το Android Auto. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζονται πλέον και smartphone με το λειτουργικό σύστημα Google Android. Έτσι, μέσω του συστήματος PCM 6.0 ή των φωνητικών εντολών του Google Assistant, υπάρχει πλέον η δυνατότητα ασφαλούς χειρισμού επιλεγμένων λειτουργιών και εφαρμογών του smartphone που δεν επηρεάζουν την ασφάλεια της οδήγησης.

PORSCHE TAYCANΕπίσης, ο φωνητικός βοηθός Voice Pilot πλέον κατανοεί ακόμα καλύτερα οδηγίες που εκφωνούνται σε καθημερινή γλώσσα. Το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης εκτελεί πλέον υπολογισμούς γρηγορότερα, χρησιμοποιεί κυρίως την online αναζήτηση σημείων ενδιαφέροντος (POI) και εμφανίζει τις πληροφορίες του με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Η διάταξη και το λειτουργικό σύστημα επίσης έχουν ανανεωθεί ελαφρώς, καθώς στην αριστερή πλευρά της κεντρικής οθόνης υπάρχουν πλέον πέντε επιλογές μενού αντί για τρεις, ενώ η διάταξη των εικονιδίων ορίζεται πλέον ξεχωριστά για κάθε εικονίδιο.