Έξι νικητές της Porsche στη φημισμένη πίστα του Le Mans

Για τους λάτρεις των μηχανοκίνητων αγώνων αντοχής, το Σαββατοκύριακο 18-19 Σεπτεμβρίου έχει μεγάλη σημασία. Στις 14.30 του Σαββάτου θα ξεκινήσει ο αγώνας των 24ων ωρών του Le Mans, ο πιο σημαντικός και φημισμένος αγώνας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

PORSCHE IN LE MANS RACEΗ Porsche είναι η πιο επιτυχημένη μάρκα στην, σχεδόν 100ετή, ιστορία του Le Mans. Ο κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων από το Zuffenhausen είχε στενούς δεσμούς με τις 24 ώρες του Le Mans για περισσότερες από έξι δεκαετίες, μια περίοδο που έχει πετύχει συνολικά 19 συνολικές νίκες, αμέτρητες επιτυχίες στην κλάση της και απερίγραπτα συναισθήματα. Πριν από 50 χρόνια, στις 14 Ιουνίου 1970, η Porsche πέτυχε την πρώτη της νίκη στη γενική κατάταξη με το 917 KH με 580 ίππους, ένα ορόσημο που αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της Porsche στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Προς τιμής της μεγάλης αυτής επιτυχίας, το Μουσείο Porsche πήρε το πρώτο νικηφόρο αυτοκίνητο και πέντε άλλους νικητές του αγώνα στην αρχική τοποθεσία στη Γαλλία. Μαζί με το 917 KH από το 1970, το 917 KH από το 1971, το 936/81 Spyder από το 1981, το 962 C από το 1987, το 911 GT1 98 και ο τελευταίος νικητής, το 919 Hybrid από το 2017, σε μια περιήγηση στην πίστα του Le Mans.

PORSCHE IN LE MANS RACEΕπιπλέον, δύο πρωταγωνιστές από προηγούμενες εποχές συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Ο Hans Herrmann, ο οποίος έφερε την πρώτη νίκη στην Porsche το 1970 μαζί με τον Richard Attwood, και το αυτοκίνητο τους, συναντήθηκαν με τον Timo Bernhard, τον τελευταίο νικητή της Porsche στο Le Mans, και το Porsche 919 Hybrid από το 2017.

PORSCHE IN LE MANS RACEΚαι τα δύο αγωνιστικά αυτοκίνητα δείχνουν ξεκάθαρα την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Το 917 KH με τον αριθμό 23, της Porsche Salzburg, ζυγίζει μόνο 800 κιλά και τροφοδοτήθηκε από 12-κύλινδρο κινητήρα 4,5 λίτρων 580 ίππων ο οποίος έπρεπε να ζεσταθεί για περίπου 10 λεπτά πριν το αυτοκίνητο να ήταν έτοιμο να αγωνιστεί. Μέσα είναι τόσο στενό που το κράνος του οδηγού μπορούσε να αγγίξει την οροφή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το μεγαλύτερο 919 Hybrid, το οποίο χρειάζεται δύο τεχνικούς και έναν μηχανικό αγώνων περίπου δύο ώρες για να το προετοιμάσει για έναν αγώνα. Το αυτοκίνητος ήταν, ουσιαστικά, ένα εργαστήριο δοκιμών για μελλοντικές τεχνολογίες Porsche. Ένας δίλιτρος βενζινοκινητήρας V4 turbo με σχεδόν 500 ίππους για τους πίσω τροχούς σε συνδυασμό με έναν ηλεκτροκινητήρα με 294 kW  στον μπροστινό άξονα – καθιστώντας το υβριδικό Porsche ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο. Ο ηλεκτρικός κινητήρας τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου.

PORSCHE IN LE MANS RACEΗ Porsche ξεκινά με ειδικά σχέδια αυτοκινήτων στην επερχόμενη έκδοση του κλασικού αγώνα αντοχής στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Τα δύο αυτοκίνητα 911 RSR της Porsche GT Team θα αγωνιστούν στη σκληρή κατηγορία GTE Pro και θα «ντυθούν» στα ερυθρόλευκα και ασπρόμαυρα – ένα αφιέρωμα στην πρώτη από της 19 συνολικά νίκες στις 24 ώρες του Le Mans πριν από 50 χρόνια.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.