1959 – 2019. ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ MINI

MINI - 60 YEARSΈνα από τα μοντέλα / σταθμός στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, το ΜΙΝΙ γιορτάζει φέτος τα 60α του γενέθλια. Συγκεκριμένα, στις 26 Αυγούστου του 1959, η British Motor Corporation (BMC) αποκάλυψε με υπερηφάνεια το αποτέλεσμα των δημιουργικών προσπαθειών της για ένα νέο, επαναστατικό compact αυτοκίνητο.

Άφθονοι χώροι στο εσωτερικό με ελάχιστο εξωτερικό αποτύπωμα, καθίσματα για τέσσερις επιβάτες, άψογα οδηγικά χαρακτηριστικά, ανώτερη οικονομία καυσίμου, και μία πολύ προσιτή τιμή – ακριβώς αυτές ήταν οι οδηγίες που έλαβε ο δημιουργός του Mini, μηχανικός και σχεδιαστής αυτοκινήτων Άλεκ Ισηγόνης, από τους ιθύνοντες της  BMC. Και οι ευφυείς ιδέες που εφάρμοσε στην εξέλιξη αυτού του δίθυρου οχήματος για μία τετραμελή οικογένεια επηρέασαν όχι μόνο την πρώτη αλλά και τις επόμενες εκδόσεις του μοντέλου.

MINI - 60 YEARSΓι’ αυτό ακριβώς το λόγο τα Mini Van και Mini Station εμφανίζονταν επίσης στην αγορά την πρώτη χρονιά παραγωγής του κλασικού Mini. Και από την ‘αναγέννηση’ της μάρκας με το λανσάρισμα του MINI το 2001, η αρχή που ήδη εφαρμοζόταν με επιτυχία πριν από εξήντα χρόνια απέδειξε για μία ακόμα φορά όλη την αξία της: μία προηγμένη φιλοσοφία είναι πάντα πειστική σε πολλές διαφορικές εκδόσεις και εκδοχές. Σήμερα, εξακολουθεί να εφαρμόζεται για τα μικρά 3-θυρα & 5-θυρα MINI και MINI Cabrio, για τα MINI Clubman και MINI Countryman στην πολυτελή compact κατηγορία, και σύντομα για το πλήρως ηλεκτρικό MINI Cooper SE. Το καθένα αποδεικνύει το μοναδικό χαρακτήρα του, ενώ εσωτερικά είναι ένα και το αυτό αυτοκίνητο: ένα MINI.

Σήμερα, εξήντα χρόνια αργότερα, ξέρουμε ότι πολύ λίγα πρωτότυπα αυτοκίνητα έχουν επιβιώσει σε βάθος χρόνου, και κανένα από αυτά δεν έχει αποφέρει τέτοιο αριθμό εκδόσεων όπως το Mini.

MINI - 60 YEARSΈνας ακόμα λόγος αυτής της τεράστιας επιτυχίας είναι ότι από την αρχή, το Mini πληρούσε όλες τις απαιτήσεις της εποχής του, προσφέροντας παράλληλα και άλλα πλεονεκτήματα. Με μήκος 3,05 m ή 120″ και τιμή £496, το Mini ήταν απλά τέλειο για μικρούς χώρους στάθμευσης και χαμηλά budget. Μέσα από τις οδηγικές αρετές και τις γοητευτικές αναλογίες του και μόνο, το Mini προσέλκυσε την προσοχή οδηγών που εκτός από συμπαγείς διαστάσεις και οικονομική κατανάλωση, αναζητούσαν και σπορ επιδόσεις, κυρίως στις στροφές και ένα ξεχωριστό στυλ στο δρόμο.

Η ίδια φιλοσοφία παραμένει και σήμερα πιο νεανική από ποτέ. Το σημερινό MINI είναι πιο σύγχρονο και, ταυτόχρονα, πιο συναρπαστικό και αναγνωρισμένο από οποιονδήποτε ανταγωνιστή του, συνδυάζοντας απαράμιλλη απόδοση, κορυφαία διαχρονική αξία, και απίστευτη ευελιξία στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις με ασυναγώνιστο σπορ στυλ και εκφραστική, απόλυτα αναγνωρίσιμη σχεδίαση.

Λανσάροντας το κλασικό Mini, ο Άλεκ Ισηγόνης, δημιουργός του μοναδικού αυτοκινήτου, εκπλήρωσε την αποστολή του. Διέθετε ένα τετρακύλινδρο κινητήρα 848 κυβ. εκ., εγκάρσια τοποθετημένο μπροστά, που απέδιδε μέγιστη ισχύ 34 ίππους ενώ ο χώρος αποσκευών έφτανε τα 195 λίτρα. Ήδη από το 1960, η BMC πρόσθεσε ένα Mini Van στο κλασικό Mini. Στη συνέχεια, εξελίσσοντας αυτή τη δομή van με τα κλειστά πλαϊνά πάνελ, η BMC λανσάρισε μία έκδοση Station με κρυστάλλινα παράθυρα παντού και δύο πίσω πόρτες, όπως το Van.

Μία πολύ ειδική έκδοση, η οποία έμελλε να διαδραματίσει το σημαντικότερο ρόλο στη θρυλική καριέρα του κλασικού Mini εμφανίστηκε το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς: ήταν το Mini Cooper. Ο John Cooper, ο διάσημος μηχανικός και κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων, ήδη στενός φίλος του σερ Άλεκ Ισηγόνη, είχε αναγνωρίσει τις σπορ δυνατότητες του νέου, μικρού μοντέλου από την αρχή, όταν τα πρώτα πρωτότυπα εμφανίστηκαν στην πίστα. Γι’ αυτό έλαβε το πράσινο φως από την ανώτερη ηγεσία της BMC για μία μικρή παρτίδα 1.000 Mini Cooper με μεγαλύτερο κινητήρα 1.000 κυβ. εκ. και μέγιστη ισχύ 55 ίππων. Η απόκριση σε αυτό το αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε στην αγορά το Σεπτέμβριο του 1961 ήταν απλά καταιγιστική, με τους ενθουσιώδεις φίλους σε όλο τον κόσμο να έχουν μόνο ένα αίτημα: ακόμα περισσότερη ισχύ! Γι’ αυτό ο Ισηγόνης και ο Cooper αύξησαν τη χωρητικότητα του κινητήρα σε 1.071 κυβ. εκ, και την ισχύ του σε 70 ίππους.

Αυτό έκανε το Mini Cooper S έναν πραγματικά εξαιρετικό ‘παίκτη’ στο δρόμο και όχι μόνο, με τη νίκη κατηγορίας του Φιλανδού οδηγού Rauno Aaltonen στο 1963 Monte Carlo Rally να σηματοδοτεί την έναρξη ενός πρωτοφανούς σερί επιτυχιών στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Εκείνη που ξεχώρισε, ασφαλώς, ήταν οι τρεις νίκες γενικής κατάταξης στο Monte Carlo Rally το 1964, 1965, και 1967.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.