«Προβλέπονται σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα προς την ηλεκτρική κινητικότητα»

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα αντιμετωπίσει έλλειψη μπαταριών και πρώτων υλών τα επόμενα χρόνια ως μέρος της μετάβασής της προς την ηλεκτρική κινητικότητα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares. Μιλώντας στο συνέδριο των Financial Times Future of the Car 2022, ο Tavares είπε ότι θα μπορούσε να προβλέψει ότι η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει προβλήματα εφοδιασμού με μπαταρίες γύρω στο 2025 ή το 2026.

carlos tavares«Και εάν δεν υπάρχει έλλειψη μπαταριών, τότε θα υπάρξει σημαντική εξάρτηση του δυτικού κόσμου έναντι της Ασίας. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να προβλέψουμε», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος. «Η ταχύτητα με την οποία όλοι χτίζουν τώρα την ικανότητα παραγωγής για μπαταρίες είναι πιθανώς στα άκρα για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τις ταχέως μεταβαλλόμενες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», είπε.

Carlos Tavares stellantis group on electric carsΟ Tavares είπε ότι ο εφοδιασμός πρώτων υλών θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει δομικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα ήταν κατά μέσο όρο 500 κιλά βαρύτερα από τα παραδοσιακά ισοδύναμα κινητήρων εσωτερικής καύσης. «Αυτό σημαίνει πολλή εξόρυξη πρώτων υλών, αυτό σημαίνει τελικά σπανιότητα πρώτων υλών, που με τη σειρά του σημαίνει τελικά γεωπολιτικούς κινδύνους», είπε ο Ταβάρες. «Μπορεί να μην μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο θα προμηθεύονται αυτές οι πρώτες ύλες σε λίγα χρόνια».

Είπε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες εστιάζουν στην τεχνολογία και είναι έτοιμες να «ρίξουν» ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία στην αγορά, ενώ αυτές και οι ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν όραμα για όλες τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μετάβασης στην κινητικότητα.

«Τι ακολουθεί; Πού είναι η καθαρή ενέργεια; Πού είναι η υποδομή φόρτισης; Πού είναι οι πρώτες ύλες; Πού είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από την προμήθεια αυτών των πρώτων υλών; Ποιος εξετάζει την πλήρη εικόνα αυτού του μετασχηματισμού;»  προειδοποίησε ο Tavares.

top 10 - Δείτε τα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα στην Κύπρο… σήμερα!

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK