Ο ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΥΤΖΙΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΤΟ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΟ VOLVO XC40

Ότι πιο όμορφο έχει να παρουσιάσει η κατηγορία

To XC40 είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Volvo σε αυτή την κατηγορία… και χωρίς περιστροφές είναι ότι πιο όμορφο έχει να παρουσιάσει αυτή η κατηγορία. Και έπρεπε να το αντιληφθούμε, ύστερα από τις παρουσιάσεις των XC90 και XC60!! Διαθέτει όλα όσα πρέπει να έχει ένα καθαρόαιμο SUV. Τετρακίνηση, σωστή απόσταση από το έδαφος και φυσικά σχεδίαση και τεχνολογία. Tο XC40 είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Volvo που βασίζεται στη νέα Σπονδυλωτή Κόμπακτ Αρχιτεκτονική CMA (Compact Modular Architecture) και περιλαμβάνει πρωτοποριακές τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις Σειρές 60 και 90, οι οποίες βασίζονται στη μεγαλύτερη πλατφόρμα SPA – Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture). Μια πλατφόρμα που είναι έτοιμη να δεχθεί την ηλεκτροκίνηση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το νέο αυτό μοντέλο των Σουηδών είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε για ένα διήμερο στην πάντα πανέμορφη Βαρκελώνη. Αυτοκίνητο στο οποίο οι Σουηδοί δίδουν ιδιαίτερη σημασία για τη μελλοντική πορεία της εταιρείας.

Άξια προσοχής και η δήλωση του Håkan Samuelsson, Προέδρου και CEO της Volvo Cars. «Tο XC40 είναι το πρώτο μας αυτοκίνητο σ’ αυτή τη ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία και εστιάζει ξεκάθαρα σε μια άνετη και απολαυστική κυκλοφορία στο σημερινό φρενήρες αστικό τοπίο. Πιστό στην παράδοση της Volvo στην ασφάλεια, το νέο XC40 θα προσφέρει τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας, σε συνδυασμό με ένα interface εύκολο στη χρήση και κορυφαίες, πρακτικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας».

Τόσο ο εξωτερικός όσο και ο εσωτερικός σχεδιασμός ακολουθούν την ταυτότητα της εταιρείας που είδαμε στα μεγαλύτερα XC60 και XC60. Κορυφαία ποιότητα κατασκευής, άψογη συναρμολόγηση σε ένα καθόλα σύγχρονο χώρο που διαθέτει μια πλειάδα συστημάτων άνεσης και ασφάλειας. Παράλληλα, οι δυνατότητες εξατομίκευσης είναι πολλές με διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς, κάτι που δεν συναντούμε συχνά σε αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας. Μας εντυπωσίασε η έκδοση R-Design με τη γυαλιστερή μαύρη οροφή και τους καθρέφτες, ενώ στη βασική έκδοση Momentum η λευκή οροφή δημιουργεί με όμορφες διχρωμίες.

Η πρακτικότητα και η εργονομία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του εσωτερικού. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι οι… σουηδικές έξυπνες λύσεις του χώρου αποσκευών. Ο χώρος των 586 λίτρων μεταμορφώνεται με απλές κινήσεις και μπορείς να μεταφέρεις με ασφάλεια από μικρά αντικείμενα μέχρι και πολύ μεγάλα.

Κατά την παρουσίαση, το μοντέλο εφοδιαζόταν με δύο κινητήρας της γενιάς Drive-E. Ένας δίλιτρος βενζινοκινητήρας με 250 ίππους (έκδοση Τ5) και ένας ίδιας χωρητικότητας πετρελαιοκινητήρας (έκδοση D4) με 190 ίππους. Και οι δύο συνδυάζοντας με τετρακίνηση μέσω ενός συστήματος με πολύδισκο συμπλέκτη της Haldex, που συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων. Η γκάμα των κινητήρων θα μεγαλώσει μέσα στο 2018 με δικίνητες εκδόσεις και λιγότερα κυβικά. Άξιος προσοχής και ο 3κύλινδρος βενζίνης 1.5 λίτρων με 156 ίππους και κίνησης τους εμπρός τροχούς.

Το XC40 είναι κορυφαίο και στον τομέα της ασφάλειας… άλωσε είναι Volvo! Η εταιρεία προσεγγίζει τον τομέα αυτό με βάση μια φιλοσοφία που αποκαλεί Κύκλο της Ζωής: Πρόκειται για μία συνεχή βελτίωση προτύπων και τεχνολογιών, που αντλεί πληροφορίες από τους καταναλωτές και ταυτόχρονα δεδομένα από την πραγματική ζωή. Το XC40 προσφέρει χαρακτηριστικά ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού που περιλαμβάνουν το Pilot Assist, το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης της Volvo, την τελευταία γενιά του City Safety, τεχνολογία για αποτροπή της εξόδου του αυτοκινήτου από το δρόμο ή μετριασμό των συνεπειών της, το Cross Traffic Alert, το οποίο χρησιμοποιεί τους αισθητήρες ραντάρ στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου – παράλληλα με κάμερα 360 μοιρών – για να προειδοποιεί τον οδηγό για τυχόν διέλευση άλλου οχήματος κατά τη διάρκεια ελιγμού με την όπισθεν σε ένα χώρο στάθμευσης και πολλές άλλες τεχνολογίες, που καθιστούν το XC40 ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα μοντέλα της κατηγορίας.

Με λίγα λόγια η Volvo παρουσιάζει μια εξαιρετική πρόταση στην κατηγορία αφού είναι ένα μοντέλο με μοντέρνο σχεδιασμό, ποιοτικό, πρακτικό και φορτωμένο με κάθε είδους συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας. Αυτό που απομένει… είναι σίγουρα η τιμή για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους πρωταγωνιστές της κατηγορίας!

Πάθος, αφοσίωση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον κόσμο του αυτοκίνητου χαρακτηρίζουν την πορεία του Πέτρου Σουτζιή, τα 30 και πλέον χρόνια του, στο χώρο των ΜΜΕ. Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το autokinito.com.cy, το οποίο στοχεύει να γίνει το σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν το αυτοκίνητο, το μηχανοκίνητο αθλητισμό ή ενδιαφέρονται για την αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο και στον κόσμο.