H ΚΟΑ έδωσε το παρών της στο Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, μέσω του Προέδρου της Μανώλη Κουλουμά, έδωσε το παρών της στο Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού με θέμα: Αθλητικός Τουρισμός & Βιομηχανία – “Ανάπτυξη, βιωσιμότητα και καινοτομία υπηρεσιών Αθλητικού Τουρισμού στην Κύπρο”.

Manolis Kouloumas - Proedros KOA Antipr. DS 11.5.2022Ένα συνέδριο που ανέδειξε την τεράστια σημασία του Αθλητικού τουρισμού στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο.

Κύρια ομιλήτρια του Συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ήταν η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη, ενώ καίρια ήταν και η παρέμβαση του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου.

Η Ελληνίδα Υφυπουργός στη δική της παρουσίαση στο συνέδριο μίλησε αρχικά για τις προοπτικές που έχει ο αθλητικός τουρισμός στην Ελλάδα που θα μπορούσε να αποτελέσει και πρότυπο για την Κύπρο.

Αναφερόμενη στην διοργάνωση του Ράλλι Ακρόπολης, το οποίο επανήλθε φέτος ξανά μετά από χρόνια αποχής, είπε πως με βάση έρευνες κοινής γνώμης που έγιναν μετά από το αθλητικό αυτό γεγονός, 9 στους 10 Έλληνες θέλουν τη διοργάνωση αυτών των γεγονότων, 7 στους 10 την παρακολούθησαν στην τηλεόραση, ενώ υπολογίζεται πως 20 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν σε διαμονή και σε λοιπές μεταφορές για τους συμμετέχοντες και όλους όσοι παρευρέθηκαν για να παρακολουθήσουν από κοντά το Ράλι Ακρόπολις. Όπως είπε, 300 χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στις ειδικές διαδρομές του Ράλι ενώ 20 χιλιάδες άτομα ήταν στο κέντρο της Αθήνας για την εκκίνηση του αγώνα, σε μια περίοδο που ακόμη υπήρχαν μέτρα για την Πανδημία.

Είπε επίσης πως τελευταίως στην Ελλάδα έχουν διοργανωθεί αρκετοί αγώνες, όπως οι Μεσογειακοί αλλά και ο πολύ πρόσφατος ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας με 200 συμμετέχοντες πολλούς θεατές και μεγάλο τηλεοπτικό ενδιαφέρον από 36 κανάλια διεθνώς.

Αναφέρθηκε στη διοργάνωση αγώνων σε όλα τα μέρη της Ελλάδας που έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη. «Εκεί πραγματικά πρέπει να φανεί ο ρόλος του αθλητικού τουρισμού και σαν κοινωνική προσφορά», είπε και σημείωσε πως στόχος είναι να διαχέεται ο τουρισμός σε μέρη που δεν θα είχαν σε διαφορετική περίπτωση αυτή την ευκαιρία να προσελκύσουν τουρίστες.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος στον δικό του χαιρετισμό εξήγησε γιατί από το 2019 το Υφυπουργείο θεωρεί ως μια από τις σημαντικότερες ειδικές μορφές τουρισμού, τον αθλητικό. Είπε πως το 2019 ήρθαν στην Κύπρο περίπου 5 χιλιάδες αθλητές, οι οποίοι με τους δικούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους, έφεραν στην Κύπρο 50 χιλιάδες διανυκτερεύσεις και μάλιστα κατά τους νεκρούς για τον τουρισμό μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

«Πρέπει η Κύπρος να επενδύσει στον αθλητικό τουρισμό», είπε και εξέφρασε την περηφάνια του που ως Υφυπουργείο δεν έχουν δώσει σημασία μόνο στις παραδοσιακές μορφές τουρισμού αλλά και σε πολλές άλλες ανερχόμενες, όπως η κολύμβηση, οι μαραθώνιοι, η σκοποβολή, το καράτε, η ποδηλασία και άλλα.

Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στα σχέδια των επιχορηγήσεων, με πρώτο το σχέδιο για προπονήσεις ομάδων όλων των αθλημάτων. Άλλο σχέδιο αφορά τις αθλητικές διοργανώσεις, ένα άλλο τη βελτίωση κάποιων υποδομών για ειδικές μορφές αθλητισμού, σχέδιο για ταξίδια εξοικείωσης τα λεγόμενα “fun trips” με σκοπό την προσέλκυση δημοσιογράφων και άλλων influencers καθώς και οργανώσεων αθλητισμού και τέλος, το σχέδιο επιχορήγησης για συνεδριακό τουρισμό.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο είπε πως το ΔΣ του Οργανισμού είναι αποφασισμένο να θέσει όλα τα θεμέλια από πλευράς των αρμοδιοτήτων του, ούτως ώστε να καταστεί πρόσφορο το έδαφος για την άμεση ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

QUIZ: Πόσο ξέρεις από Ράλι Κύπρος;

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM και στο FACEBOOK