44 πληρώματα από 20 χώρες στη λίστα συμμετοχών

Cyprus rally press conferenceΜε την αφρόκρεμα τόσο της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής όσο και του Κυπριακού πρωταθλήματος ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή για 47η φορά το Ράλι Κύπρος.

Η επιστροφή του αγώνα το μήνα Σεπτέμβριο και η συμπερίληψη ορεινών και ημιορεινών ειδικών διαδρομών προσφέρει ένα άρωμα από τα παλιά στο Ράλι Κύπρος. Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με την, ίσως καλύτερη και ποιοτικότερη λίστα συμμετοχών στην ευρωπαϊκή του πορεία, προδιαγράφουν ένα συναρπαστικό τριήμερο από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη που έγινε σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, οι διοργανωτές έδωσαν όλες τις πληροφορίες για τον αγώνα. Έναν αγώνα που παραμένει και φέτος ο μοναδικός στον κόσμο που μετρά σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. Στη φετινή διοργάνωση η εκκίνηση και ο τερματισμός παραμένουν στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων ενώ επιστρέφουν στη Λευκωσία τόσο το Αρχηγείο και το γραφείο Τύπου όσο και το Service Park.

Cyprus rally press conferenceΗ ομιλία του  Προέδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου (ΚΣΑ) κ. Αντώνη Μιχαηλίδη επικεντρώθηκε σε τρία σημαντικά θέματα που αφορούν στον φετινό αγώνα. Πρώτα, στο ότι το Ράλι Κύπρος αλλάζει η μορφή με τη συμπερίληψη ορεινών διαδρομών, αλλά και στη μεγάλη σημασία που δίδει στον αγώνα μας η Διεθνής Ομοσπονδία (FIA). Φέτος θα έρθουν στην Κύπρο ψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της όπως οι Graham Stoker Αναπληρωτής Πρόεδρος της FIA. Μάλιστα ο πρώτος θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Τουρισμού για να εκφράσει την επιθυμία του για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου με την FIA αλλά και για την καλλιέργεια σχέσεων μεταξύ του Υφυπουργείου Τουρισμού και της Eurosport, ώστε η συμπερίληψη του Ράλι Κύπρου στο ημερολόγιο του ERC να επιβεβαιωθεί από τώρα για την τριετία που ακολουθεί.

Το τρίτο θέμα που ανέλυσε ο κύριος Μιχαηλίδης ήταν στην οικονομική πτυχή του Ράλι Κύπρος και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την απόφαση της κυβέρνηση να μειώσει την ετήσια χορηγία της από τις 605 στις 500 χιλιάδες ευρώ. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Βάση των οικονομικών στοιχείων των τελευταίων τεσσάρων με πέντε ετών, τα έξοδα διοργάνωσης του Ράλι Κύπρος ανέρχονται στις 750 με 770 χιλιάδες ευρώ ενώ η κρατική χορηγία στις 605 χιλιάδες ευρώ μόνο. Παρουσιάζεται, δηλαδή, ένα σταθερό έλλειμμα πέραν των 150 χιλιάδων ετησίως το οποίο ο Σύνδεσμος μας επιχειρεί με πολλούς κόπους και προσπάθειες να καλύψει μέσω χορηγιών τρίτων. Το έργο αυτό αποδείχθηκε απογοητευτικά ανεπαρκές με αποτέλεσμα ο ΚΣΑ να παρουσιάζει ένα έλλειμμα της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο ΚΣΑ θα είναι αδύνατο πλέον να οργανώνει τον αγώνα με ορατό το αποτέλεσμα του αποκλεισμού της χώρας μας από τα διεθνή ημερολόγια και πιθανόν και της ακύρωσης τη εκπροσώπησης της FIA από τον Σύνδεσμο μας.

Απαιτείται άμεσα η επανεξέταση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε η χορηγία για τα επόμενα χρόνια να ανέλθει τουλάχιστον στις 750 χιλιάδες ευρώ που αποδεδειγμένα αποτελούν το μίνιμουμ των αναγκών μας». Ο κ. Μιχαηλίδης έφερε σαν παράδειγμα το Ράλι Ακρόπολις, ενός από τα ιστορικότερα και πιο φημισμένα ράλι στον κόσμο, το οποίο περιέπεσε σε αφάνεια αφού το κράτος δεν μπόρεσε να βοηθήσει στα απαιτούμενα για τη διεξαγωγή του σε κορυφαίο επίπεδο.

Cyprus rally press conferenceΤο λόγο πήρε η Αλυτάρχης κ. Νάγια Κοντοπούλου που αναφέρθηκε τόσο στη διοργάνωση και τη διαδρομή όσο και στο μεγάλο και ποιοτικό αριθμό των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, η κυρία Κοντοπούλου τόνισε. «Η λίστα συμμετοχών διακρίνεται από την ποικιλομορφία της αφού τα 44 πληρώματα που βρίσκονται σε αυτή προέρχονται από συνολικά 20 χώρες. Κάτι που μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της προβολής της Κύπρου μας σε όλο τον κόσμο».

Τα φώτα κλέβουν σίγουρα οι πρώτες τρεις συμμετοχές στη βαθμολογία του ERC, Chris Ingram, Alexey Lukyanuk και ο Lukasz Habaj, που θα παλέψουν σώμα με σώμα για το φετινό τίτλο, με τους πρώτους δυο μάλιστα να χωρίζονται από μόλις ένα βαθμό!  Μαζί τους, φυσικά, θα τρέξει και ο πολυνίκης του Ράλι Κύπρος Nasser Al Attiyah που διεκδικεί βαθμούς και στο Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής. Η μεγάλη έκπληξη της λίστας συμμετοχών  ακούει στο όνομα του Mikko Hirvonen. Ο πρώην εργοστασιακός οδηγός της Subaru και Ford στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι επιστρέφει στην Κύπρο μετά από δέκα χρόνια από την τελευταία του συμμετοχή στο νησί όταν πήρε τη δεύτερη θέση πίσω από τον Sebastien Loeb. O Hirvonen, που θα τρέξει με ένα Ford Fiesta R5, ξέρει αρκετά καλά το νησί μας, αφού έτρεξε έξι φορές ανεβαίνοντας μάλιστα δύο φορές στο βάθρο. Χαρακτηριστικά δηλώνει: «Μου αρέσει αυτή η πρόκληση η οποία απαιτεί να οδηγείς με περισσότερη στρατηγική παρά να οδηγείς απλά γρήγορα.  Η Κύπρος είναι ο ιδανικός τόπος να πάει κανείς αυτή την εποχή του χρόνου για ένα καλά οργανωμένο και απαιτητικό αγώνα».

Cyprus rally press conferenceΜε την κυπριακή σημαία πάνω στο αυτοκίνητο τους θα τρέξουν συνολικά 21 πληρώματα με φυσικά σημαιοφόρους τους περσινούς νικητές Σίμο Γαλαταριώτη και Αντώνη Ιωάννου με το Skoda Fabia R5. Με αυτοκίνητα της κατηγορίας R5 θα αγωνιστούν και οι Παναγιώτης Γιάγκου και Παναγιώτης Κυριάκου αλλά και οι Ανδρέας Ψάλτης και Αντώνης Χρυσοστόμου. Την ίδια στιγμή, πλούσιες μάχες για τους ευρωπαϊκούς βαθμούς θα έχουμε και στις κατηγορίες ERC2 και ERC3 όπου θα τρέξουν συνολικά δώδεκα πληρώματα, από Κύπρο, Μέση Ανατολή αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι διαδικασίες του Ράλι Κύπρος 2019 θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου όπου θα διεξαχθούν τόσο τα ελεύθερα δοκιμαστικά όσο και η κατατακτήρια ειδική διαδρομή που θα καθορίσει τη σειρά εκκίνησης στον αγώνα. Αυτή θα γίνει σε μια διαδρομή 3.60 χιλιομέτρων στην περιοχή Γερίου, λίγο έξω από τη Λευκωσία. Μετά το τέλος της θα γίνει η διαδικασία επιλογής της θέσης εκκίνησης, ανάλογα με την κατάταξη τους στην qualifying stage. Θα ακολουθήσει η πρώτη δημοσιογραφική διάσκεψη του αγώνα με τη συμμετοχή των τριών πρώτων οδηγών καθώς και του πρώτου κυπριακού πληρώματος ενώ  απόγευμα της ίδιας ημέρας, και συγκεκριμένα στις 19:00, θα γίνει η εορταστική εκκίνηση του αγώνα στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, στις Φοινικούδες

Το καθαρά αγωνιστικό μέρος του Ράλι Κύπρος ξεκινά το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 09:00 το πρωί και θα συμπεριλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές (δύο επαναλαμβανόμενες) μήκους 94,14 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Τελευταία ειδική της ημέρας δεν είναι άλλη από την Υπερειδική Διαδρομή. Μια διαδρομή-θεσμός πλέον για το Ράλι Κύπρος που διεξάγεται στους δρόμους της Λευκωσίας και καταφέρνει να ενώσει έστω και για λίγο τη μοιρασμένη μας πρωτεύουσα. Μετά τη διανυκτέρευση στη Λευκωσία τα πληρώματα θα ξεκινήσουν την Κυριακή για το δεύτερο και τελευταίο σκέλος του αγώνα που περιλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές (τρεις επαναλαμβανόμενες). Μετά τη συμπλήρωση τους τα πληρώματα θα κατευθυνθούν προς τη ράμπα του τερματισμού που και φέτος θα γίνει στo παραλιακό μέτωπο Λάρνακας στις Φοινικούδες.

Τόσο η κυρία Κοντοπούλου όσο και ο κύριος Μιχαηλίδης ευχαρίστησαν θερμά τόσο τους χορηγούς και υποστηρικτές του φετινού αγώνα όσο και την ομάδα διοργάνωσης, που ως γνωστό αποτελείται από εθελοντές, που χωρίς τη δική τους συνδρομή θα ήταν αδύνατη η διεξαγωγή του. Τους Χρυσούς Χορηγούς όπως το Υφυπουργείο Τουρισμού, την εταιρεία Ψάλτης Auto parts, αποκλειστικό αντιπρόσωπο των λιπαντικών ΕNEOS Motor Oil στην Κύπρο, την Cablenet που φέτος κάνει το ντεμπούτο της ως ο τηλεπικοινωνιακός παροχέας του αγώνα. Θερμές ευχαριστίες και στους Χορηγούς μας, τις εταιρείες Cavaway Ltd, Jeep, Sparco, Thomason, Sigan και GEPA. Μαζί μας και εταιρείες που υποστηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον εθνικό μας αγώνα όπως οι: ΚΛΙΚ FM,  NBF Graphic Solutions, Prodata, A2V, UMAMI, OM Destination Management, Salamis Shipping Services, Forviotissa, Astra Car Rental, Chateau Status και ο Αθλητικός Σύλλογος Άρης Σπηλιών/Κουρδάλων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Δήμους Λευκωσίας, Λάρνακας και Αγλαντζιάς για τη φιλοξενία και φυσικά την Αστυνομία Κύπρου για την διαχρονική βοήθεια και υποστήριξη της στον αγώνα.  

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.