ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ RALLYCROSS – 5ος γύρος: ΝΟΡΒΗΓΙΑ

RALLYCROSS 5th RD NORWAY -1Ο Φιλανδός Niclas Gronholm, γιός του δυο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή ράλι Marcus Gronholm, κατάφερε επιτέλους να κατακτήσει την πρώτη του νίκη στο Πρωτάθλημα Rallycross της FIA. Ένας θεσμός που στηρίζει εδώ και χρόνια η Monster Energy. Ο οδηγός της ομάδας Verksted, στάθηκε στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου, μετά από ένα φανταστικό τελικό στον πέμπτο γύρο του World RX 2019 που έγινε στο Hell της Νορβηγίας.

RALLYCROSS 5th RD NORWAY -1Λίγο πριν ξεκινήσουν οι ημιτελικοί, μια καταιγίδα πάνω από την πίστα άλλαξε εντελώς τα δεδομένα για ομάδες και οδηγούς. Η πίστα μάζεψε πολύ νερό με αποτέλεσμα οι ομάδες να αναγκαστούν, όχι μόνο να αλλάξουν ελαστικά αλλά και να προβούν σε διορθώσεις στο setup των αγωνιστικών τους. Το επίπεδο κρατήματος ήταν απλά θέμα του να μαντέψεις σωστά από στιγμή σε στιγμή που πρέπει να πατήσουν τα ελαστικά σου και που όχι, ειδικά στο πρώτο κομμάτι της πίστας, που είναι ασφάλτινο.  Όταν έφθασε ο τελικός, η βροχή σταμάτησε αλλά η πίστα κράτησε πάρα πολύ νερό. Με το τέλος του τελικού, οι πρώτοι τρεις οδηγοί ήταν οι Anton Marklund, Kevin Hansen και Gronholm, ωστόσο τα πράγματα δεν έμειναν έτσι για πολύ. Ο Gronholm προάχθηκε στην πρώτη θέση του τελικού, μετά που ένας έλεγχος στο Renault Megane RS της GC Kompetition του Marklund, φανέρωσε κάποιες παρατυπίες στους τεχνικούς κανονισμούς και σαν αποτέλεσμα  αποκλείστηκαν από τον αγώνα.

Νωρίτερα ο Gronholm τοποθετήθηκε μπροστά από τον Hansen, μετά που ο δεύτερος δέχθηκε ποινή ενός δευτερολέπτου για επικίνδυνο οδήγημα στην πίστα. Κάτι που έλαβε και ο Gronholm, στον τελικό αλλά ευτυχώς χωρίς συνέπειες.
«Νοιώθω χαρούμενος για την πρώτη μου νίκη, αλλά δεν την περίμενα να έρθει με αυτό τον τρόπο. Είχαμε κακές εκκινήσεις στον ημιτελικό και τον τελικό λόγω του βρεγμένου οδοστρώματος. Προσπάθησα να πιέσω τον Kevin μέχρι και τον τελικό, αγγίξαμε και προφυλακτήρες σε μια-δυο περιπτώσεις. Το αυτοκίνητο ήταν καλό, είχαμε ταχύτητα αλλά τι να την κάνεις αν τα ελαστικά σπινάρουν άσκοπα στις εκκινήσεις» δήλωσε ο νικητής.

RALLYCROSS 5th RD NORWAY -1
Εν τέλει την τρίτη θέση του βάθρου κατέλαβε ο Λετονός Janis Baumanis, παρά τη σπασμένη ανάρτηση πάνω στο Ford Fiesta του στον πρώτο προκριματικό γύρο. Αυτό ήταν και το πρώτο του βάθρο στο World RX. Ο έκτος γύρος το πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί στην Σουηδία στις 6 και 7 Ιουλίου.

Πρωτάθλημα οδηγών World RX:

1   TIMMY HANSEN               PEUGEOT 208                      107
2   KEVIN HANSEN                PEUGEOT 208                      106
3   ANDREAS BAKKERUD    AUDI S1                                  92
4   JANIS BAUMANIS            FORD FIESTA                        79
5   NICLAS GRÖNHOLM       HYUNDAI I20                          78
6   TIMUR TIMERZYANOV    HYUNDAI I20                          78
7   LIAM DORAN                    AUDI S1                              74
8   TIMO SCHEIDER              SEAT IBIZA                           64
9   KRISZTIÁN SZABÓ          AUDI S1                                55
10 ANTON MARKLUND        RENAULT MEGANE RS              52

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.