Η πρόσφατη τροποποίηση του διατάγματος η οποία επιτρέπει την ατομική άθληση σε ανοικτές εγκαταστάσεις επηρεάζει άμεσα και το μηχανοκίνητο αθλητισμό, και ιδιαίτερα τους αγώνες σε πίστα. Για το λόγο αυτό θέσαμε ορισμένα ερωτήματα στο συνάδελφο Στέλιο Κυθραιώτη, Διευθυντή της STS Events όπου μεταξύ άλλων διαχειρίζεται και τη μοναδική πίστα ταχύτητας στον τόπο μας, την Achna Speedway.

Τι αλλάζει μετά τη χθεσινή σημερινή τροποποίηση του διατάγματος όσον αφορά τους αγώνες στην πίστα:

Σ.Κ. Όπως είχαμε δει, το αρχικό διάταγμα που αναφερόταν στην πρώτη φάση χαλάρωσης, αναφερόταν μόνο σε «αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων» που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ επιτρεπόταν η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους (περπάτημα τένις, κολύμβηση). Προσπαθήσαμε και μιλήσαμε με διάφορους ιθύνοντες μιας και γνωρίζαμε – όπως ξέρεις κι εσύ φίλε Πέτρο – ότι με το μηχανοκίνητο σπορ δεν ασχολείται κανένας, με μόνο σκοπό να εξηγήσουμε το ότι θα έπρεπε στη λίστα με τις χαλαρώσεις να περιλαμβάνονται και το μηχανοκίνητο σπορ και ίσως και άλλα ασφαλή ατομικά αθλήματα. Και αυτό γιατί κανείς από τους ειδικούς δεν ασχολήθηκε στην λεπτομέρεια με την κάθε περίπτωση καθ το κάθε άθλημα ξεχωριστά, αυτό θα ήταν αδύνατο άλλωστε.

Το ίδιο εξ όσων γνωρίζω έπραξαν και άλλοι και το αποτέλεσμα ήταν το σημερινό τροποποιημένο διάταγμα που αναφέρει ότι:

«Κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων που επιβάλλονται δυνάμει του Κανονισμού 2.1, επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοικτές εγκαταστάσεις για τα πιο κάτω ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας:

(i) αντισφαίριση, (ii) γκολφ, (iii) ιππασία, (iv) σκοποβολή, (v) τοξοβολία, (vi) υποβρύχια δραστηριότητα, (vii) ορειβασία-αναρρίχηση, (viii) αεραθλητισμός, (ix) μηχανοκίνητος αθλητισμός, νοουμένου ότι σε κάθε μηχανοκίνητο όχημα επιτρέπεται μόνο ένας αθλητής,

(x) άθληση στη θάλασσα με ιστιοφόρα σκάφη (ιστιοπλοΐα), κανό και καγιάκ, νοουμένου ότι σε κάθε σκάφος επιτρέπεται μόνον ένας αθλητής»

Άρα, με τα πιο πάνω μέτρα, η πίστα ανοίγει άμεσα. Έχουμε ήδη κάνει τις προετοιμασίες μας για να δεχθούμε τους αθλητές στην πίστα, τηρώντας τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται.

 

 

Πότε ξεκινούν τα πρωταθλήματα:

Σ.Κ. Αντιλαμβάνεσαι ότι λόγω της πανδημίας τα πρωταθλήματα που θα ξεκινούσαν εντός της πίστας το 2020 έχουν αναβάλει ήδη τους πρώτους αγώνες της χρονιάς. Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι βρισκόμαστε σε συζήτηση με όλους για την έναρξη των πρωταθλημάτων το συντομότερο δυνατόν. Φαίνεται ότι το Time Attack θα προχωρήσει με τον πρώτο αγώνα του τον Ιούνιο, έστω και χωρίς θεατές (αν και είναι αστείο να είναι χωρίς θεατές σε μια αχανή έκταση όπως είναι η πίστα όπου μπορείς να ρυθμίσεις τις αποστάσεις του κόσμου πανεύκολα) και θα συνεχίσει τον Ιούλιο με τον δεύτερο αγώνα. Με το Drift, βρισκόμαστε σε συζήτηση, τα παιδιά θα διαβουλευτούν πρώτα μεταξύ τους και θα μιλήσουμε σύντομα.

Τι καινούριο έχει να παρουσιάσει η πίστα με την άρση των μέτρων

Σ.Κ. Το νέο της πίστας είναι ότι ξεκινάμε ξανά μετά από χρόνια τις εκδηλώσεις Dragster. Έχουμε στείλει και στην Ομοσπονδία (σαν Σωματείο Cydra) αίτημα για πρωτάθλημα, όμως οι συναντήσεις και τα Challenge Θα διοργανωθούν έτσι κι αλλιώς, αν η όποια έγκριση κανονισμών καθυστερεί. Το άλλο καλό νέο είναι ότι είχαμε προγραμματίσει την εκκίνηση του πρωταθλήματος Moto (Street) κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει επίσης πριν το καλοκαίρι.

Παράλληλα, η πίστα καρτ είναι έτοιμη και θα διοργανωθεί κι εκεί αγώνας Challenge.

Σ.Κ. Πιστεύω ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου θα πρέπει να δει τους αγώνες πίστας (Drift, Time Attack, Dragster) πιο «ζεστά». Έχουμε μια υπέροχη πίστα όπου διοργανώνονται οι αγώνες με τους περισσότερους θεατές και αρκετές φορές και συμμετοχές που ξεπερνούν τις 40. Τα έχω πει πολλές φορές και θέλω να το επαναλάβω: Μηχανοκίνητος αθλητισμός δεν είναι μόνο τα χωμάτινα ράλι, τα οποία αγαπώ και σέβομαι, όπως και τους φίλους συναθλητές μου. Είναι και όλα τα υπόλοιπα αθλήματα πίστας. Αν αυτό το γεγονός το λάμβαναν υπόψη σοβαρά στην Ομοσπονδία, τότε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός θα ήταν πολύ πιο μπροστά στην Κύπρο.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.