Mille Miglia 1957

Mille Miglia 1957Στις 12 Μαΐου του 1957 γράφτηκε μια από τις μελανότερες σελίδες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μπορεί πλέον το Mille Miglia να αποτελεί μια παρέλαση ιστορικών αριστουργημάτων, ωστόσο, όπως και η «πράσινη κόλαση», έτσι και αυτός ο κλασσικός θεσμός των αγώνων ταχύτητας έχει ένα σκοτεινό παρελθόν. Παρελθόν το οποίο μας παίρνει πίσω στο 1957 για να δούμε την τελευταία φορά που διεξάχθηκε αυτός ο μεγάλος αγώνας αντοχής.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα πως ήταν τα μέτρα ασφάλειας στους αγώνες πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το 1955 ο κόσμος έζησε την μεγάλη καταστροφή στο Le Mans, όπου σημαδεύτηκε για πάντα ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Εκεί όπου η Mercedes του Pierre Bouillin, έπειτα από μια σειρά άτυχων συμβάντων στην πίστα, κατέληξε κομματιασμένη και στο κοινό, με αποτέλεσμα να χαθούν 84 ζωές και να τραυματιστούν ακόμη 180 άνθρωποι. Η αντίδραση του κόσμου και των ομοσπονδιών ήταν σφοδρότατη, ενώ η Mercedes αποσύρθηκε από τους αγώνες και χρειάστηκε 34 χρόνια για να αποφασίσει να επιστρέψει.

ferrari 335 s spiderΟ αγώνας του Mille Miglia στην Ιταλία (Μπρέσια-Ρώμη) συνέχισε ακάθεκτος, την στιγμή που πολλές χώρες απαγόρευαν τους αγώνες ταχύτητας, και γενικά αντιδρούσαν αρνητικά προς τον μηχανοκίνητο αθλητισμό μετά το συμβάν στο Le Mans. 1000 μίλια, 1600 χιλιόμετρα, μέσα από δημόσιους δρόμους, με το πλήθος να στέκεται όπου μπορούσε απλά για να θαυμάσει τις βολίδες εκείνου του καιρού.

Mille Miglia 1957Το 1957 στην 24η διεξαγωγή του Mille Miglia ο Ισπανός εκατομμυριούχος Alfonso de Portago περνάει με 250 χιλιόμετρα την ώρα μπροστά από πλήθος, μόλις 70 χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό και λίγο έξω από την πόλη Guidizzolo. Όμως, ένα σπασμένο ελαστικό στέλνει τη Ferrari του σε ένα τηλεφωνικό πάσσαλο και να καταλήγει εκτός δρόμου. Ο Alfonso και ο συνοδηγός του, Edmund Nelson σκοτώθηκαν ακαριαία αλλά δεν ήταν τα μόνα θύματα. Σκοτώθηκαν άλλοι δέκα άνθρωποι, με πέντε από αυτούς να είναι παιδιά ενώ τραυματίστηκαν άλλοι είκοσι θεατές. Πριν καν αντιληφθεί ο κόσμος τι έγινε, η Triumph TR3 του Joseph Gottgens, φεύγει εκτός δρόμου κοντά στην Φλωρεντία, με τον οδηγό να χάνει την μάχη στο νοσοκομείο.

Mille Miglia 1957
Αυτό ήταν και το τελειωτικό κτύπημα για τον αγώνα του Mille Miglia σαν αγώνας ταχύτητας. Σαν αποτέλεσμα του καταστροφικού 24ου Mille Miglia, τόσο ο κατασκευαστής του ελαστικού αλλά και η Ferrari βρέθηκαν στα δικαστήρια, αντιμετωπίζοντας μηνύσεις, ωστόσο το μόνο που κατάφεραν ήταν να φανεί απλά η αλήθεια: Ο Alfonso, γνωρίζοντας πως είχε ένα αρκετά φθαρμένο ελαστικό, επέλεξε ο ίδιος να συνεχίσει χωρίς να το αλλάξει για να γλυτώσει χρόνο.

Απο το 1927 μεχρι το 1957, χαθηκαν συνολικα 56 ζωες στον αγωνα αυτο.

Δείτε το βίντεο με σκηνές από το ατύχημα

 

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.