Η μοναδική νίκη της Porsche στην F1

5. Porsche – F1

dan gurney porsche 804 french grand prix 1962 porsche ag

Η σεζόν της Formula 1 του 1961 ξεκίνησε με νέους κανονισμούς, κυρίως όσον αφορά νέους κινητήρες 1.5 λίτρων. Όλοι οι κατασκευαστές έπρεπε να εναρμονιστούν με τους κανονισμούς αυτούς, κάτι που άνοιξε επίσης την πόρτα για άλλους κατασκευαστές να περάσουν στη φόρμουλα ένα. Οι περισσότερες από τις νέες ομάδες ήταν συνεργασίες μεταξύ κατασκευαστών, όπως η DeTomaso-OSCA, η Lotus-Maserati, η JBW-Climax, η Emeryson-Maserati … Αλλά, ίσως ο πιο σημαντικός κατασκευαστής που εμφανίστηκε στο F1 εκείνη την χρονιά, ήταν η Porsche!

4. Porsche – F1

dan gurney porsche 804 french grand prix 1962 porsche ag

Το αυτοκίνητο της Porsche ονομάστηκε 787 και μετά από δυο αγώνες το απόσυρε από τις πίστες επειδή ήταν απλά χάλια… Και έτσι ξεκίνησε η εξέλιξη του 804, με έναν 1.5 κινητήρα 180 ίππων (8 κύλινδροι σε ευθεία διάταξη, 4 καρμπιρατέρ Webber, 2 βαλβίδες ανά κύλινδρο). Οι οδηγοί του ήταν οι Joakim Bonnier και ο Dan Gurney, με την ομάδα απλά να γυρίζει τα μάτια της προς το 1962.

3. Porsche – F1

dan gurney porsche 804 french grand prix 1962 porsche ag

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς (1962), οι πρώτοι τρεις αγώνες ήταν καταστροφή με ναδίρ το Βέλγιο όπου τα αυτοκίνητα κρίθηκαν ακατάλληλα ακόμη και για να λάβουν μέρος στα προκριματικά. Ο επόμενος σταθμός του θεσμού στην Γαλλία ωστόσο έφερε μαζί του και αλλαγή τύχης για τον Gurney! Επειδή η ιστορία της F1 είναι γεμάτη με απίστευτες και απολαυστικές ιστορίες, το Γαλλικό GP του 62 ξεκίνησε με είδηση-βόμβα καθώς η Ferrari δεν θα λάμβανε μέρος λόγω της απεργίας των μεταλλουργών στην Ιταλία!

2. Porsche – F1

dan gurney porsche 804 french grand prix 1962 porsche ag

Σε έναν αγώνα όπου έγιναν πραγματικά όλα ο Gurney ξεκίνησε έκτος (πίσω από Brabham, McLaren, Clark, Surtees και Hill!) και κατέληξε στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου όταν σχεδόν όλοι οι οδηγοί μπροστά του αντιμετώπισαν πρόβλημα! Ο Gurney κατέκτησε ακόμη ένα βάθρο πριν κλείσει η σεζόν, ενώ εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Jack Brabham που τον προσέγγισε για να οδηγήσει για την ομάδα που δημιούργησε ο ίδιος αργότερα. Brabham την επόμενη χρονιά.

1. Porsche – F1

dan gurney porsche 804 french grand prix 1962 porsche ag

Με την Porsche να φεύγει από τον θεσμό, ο Gurney υπέγραψε και κατέκτησε μάλιστα και την πρώτη νίκη της Brabham, κάτι που έκανε ξανά με την δική του ομάδα, Eagle, επειδή αυτός ήταν ο Dan Gurney.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.