Το εργοστάσιο της Mercedes, γνωστό για τις καινοτομίες που εφαρμόζει στα μοντέλα του στο χώρο της ασφάλειας, γιορτάζει φέτος τα τριάντα χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του αερόσακου για το συνοδηγό. Μια καινοτομία που έθεσε μια νέα διάσταση στην παθητική ασφάλεια. Ένας τομέας στον οποίο ανέκαθεν η Mercedes-Benz ήταν πρωτοπόρος. Η πρώτη εμφάνιση του αερόσακου για τον οδηγό ήρθε το 1981. Το δεύτερο μεγάλο βήμα ήρθε πριν από 30 χρόνια, στην άνοιξη του 1988, με την παρουσίαση του αερόσακου μπροστά για τον συνοδηγό. Από τότε ακολούθησαν και άλλοι αερόσακοι σαν μέρος της ασφάλειας που παρέχει ένα αυτοκίνητο. Ανάμεσα σε αυτούς και ο πλαϊνός αερόσακος που προστέθηκε πριν 20 χρόνια στην E-Class 210. Από τότε προστέθηκαν αερόσακοι για γόνατα, στις ζώνες ασφαλείας, τα πίσω καθίσματα (θωρακική προστασία) και πολλά άλλα.

Η εξέλιξη του αερόσακου στην Mercedes-Benz ξεκίνησε το 1966, με την εταιρεία να εγγράφει την πατέντα (αριθμός DE 21 52 902 C2) τον Οκτώβριο του 1971. Από τότε ο σχεδιασμός του αερόσακου δεν άλλαξε ιδιαίτερα: Ένα σύνολο αισθητήρων αντιλαμβάνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου την ταχεία επιβράδυνση κατά την διάρκεια της σύγκρουσης, και ενεργοποιούν τα συστήματα ασφαλείας όπως τον αερόσακο. Σε συνδυασμό με το σφίξιμο της ζώνης ασφαλείας, τα δυο συστήματα έσωσαν αμέτρητες ζωές από τότε.

Σήμερα, πολλοί αερόσακοι μπροστά δεν ενεργοποιούνται ταυτόχρονα αλλά ανάλογα με το αν υπάρχουν πολλαπλές συγκρούσεις σε διάφορα σημεία του οχήματος έτσι ώστε να προστατεύονται οι επιβάτες από όλους τους πιθανούς κινδύνους. Από το 1988 μέχρι το 1998, οι αερόσακοι έγιναν πραγματική παράδοση στην ασταμάτητη εξέλιξη της ασφάλειας στην Mercedes-Benz. Ο πρώτος πλαϊνός αερόσακος εγκαταστάθηκε το 1998 στην E-Class 210 ενώ ακολούθησαν πλαϊνοί αερόσακοι για το κεφάλι και τον θώρακα (2001), τον αερόσακο για τα γόνατα (2009) αλλά και οι αερόσακοι για την ζώνη ασφαλείας και οι αερόσακοι-μαξιλάρι (2013). Εξαρχής η Mercedes-Benz ξεκαθάρισε το ότι ο αερόσακος δεν είχε σκοπό την αντικατάσταση της ζώνης ασφαλείας, που παραμένει η βάση για την ασφάλεια μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Τα δύο συστήματα δούλευαν μαζί για πάρα πολλά χρόνια ενώ ο συνδυασμός τους είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση του αερόσακου μέσα στην ζώνη για τους πίσω επιβάτες στα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz το 2013.

Το μήλο σίγουρα, αυτή τη φορά, έπεσε κάτω από τη συγκεκριμένη μηλιά. Φυσιολογικά λοιπόν, ο Μίλτος Σουτζιής, μαθαίνοντας από μικρός τα μυστικά του χώρου, αλλά και αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες δίπλα από τον πατέρα του, θα ήταν έκπληξη να μην ακολουθούσε την ίδια (ειδική) διαδρομή. Με το πέρας των σπουδών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την απόκτηση του BA Business Management (Marketing), επέστρεψε πίσω στην Κύπρο όπου βοήθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας autokinito.com.cy. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφού είναι μόλις 27 χρόνων, ήδη μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από 20 συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις αυτοκινήτων, συμμετοχή σε διεθνή σαλόνια και κάλυψη αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.