Toν περασμένο Φεβρουάριο συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι πωλήσεις του αυτοκινήτου που δημιούργησε την κατηγορία των crossover, του Nissan Qashqai. Μέχρι το 2007 δεν υπήρχε κανένα όχημα το οποίο να συνδυάζει με επιτυχία την πρακτικότητα και την σχεδίαση ενός SUV, με το μέγεθος, την απόδοση και τις δυναμικές επιδόσεις ενός hatchback. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του Qashqai θεμελιώθηκε το 2002, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης για ό, τι  αρχικά προοριζόταν να είναι το νέο Nissan Almera. Όμως, η δημιουργική ομάδα αποφάσισε να  επιστρέψει  πίσω στο σχεδιαστήριο και να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που πραγματικά αντανακλούσε αυτό που έψαχναν οι αγοραστές  τότε, και που “διατύπωνε”  την υπόσχεση της μάρκας της Nissan :  Καινοτομία & Ενθουσιασμός για όλους.

Η πρώτη γενιά του Nissan Qashqai ξεκίνησε να πωλείται τον  Φεβρουάριο του 2007, σφραγίζοντας από την αρχή την επιτυχία του μοντέλου. Σχεδόν 100.000 αυτοκίνητα πωλήθηκαν σε όλη την Ευρώπη πριν από το τέλος του συγκεκριμένου έτους, με τη Nissan να έχει απόλυτα δικαιωθεί  για την τόλμη και την καινοτομία της. Στα δέκα χρόνια του Qashqai, περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν πωληθεί  στην Ευρώπη, κατατάσσοντας το μοντέλο ως το best seller crossover της Γηραιάς Ηπείρου. Το QASHQAI έχει κερδίσει περισσότερα από 80 βραβεία, μεταξύ των οποίων 19  ως το “Αυτοκίνητο της Χρονιάς”.

Το πρωτοποριακό πνεύμα της Nissan έχει αναμφισβήτητα αλλάξει την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. Στη δεκαετία που μεσολάβησε από τότε που το Qashqai ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία του, η κατηγορία  των C- crossovers κερδίζει συνεχώς έδαφος στις πωλήσεις της Ευρώπης. Σχεδόν όλα τα κύρια εμπορικά σήματα αυτοκινήτων έχουν τώρα δημιουργήσει έναν αντίπαλό για το Qashqai, με τα άμεσα ανταγωνιστικά μοντέλα να προσεγγίζουν τα 21. Ωστόσο, ο “εφευρέτης” της κατηγορίας, το Nissan Qashqai, εξακολουθεί να παραμένει  το νούμερο ένα μοντέλο σε αυτή.

Αυτή η διαδικασία της συνεχούς βελτίωσης του Qashqai, απεικονίζεται απόλυτα με την προσθήκη του Around  View Monitor, του καταξιωμένου συστήματος στάθμευσης  της Nissan  με πανοραμική απεικόνιση 360 ° μέσω καμερών. Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα,  προστέθηκε στο Qashqai το 2010, όταν το αυτοκίνητο δέχθηκε πολλές βελτιώσεις στα  μέσα του κύκλου ζωής του. Ομοίως, το 2014 με την παρουσίαση της δεύτερης γενιάς Qashqai, ενσωματώθηκε το Intelligent Park Assist. Το 2016 η Nissan πούλησε 261.429 Qashqai στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Καζακστάν). Αυτό είναι ένα μερίδιο αγοράς 10%, και αντιπροσωπεύει μια αύξηση 5,2%,  σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες. Η επιτυχία έχει εξαπλωθεί πέρα από την Ευρώπη, με τις παγκόσμιες πωλήσεις του Nissan Qashqai να φτάνουν τα 3,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε 137 χώρες ανά την Υφήλιο. Ανάλογη επιτυχία και στην Κυπριακή αγορά με το Nissan Qashqai να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο, κατακτώντας και το 2016 την πρώτη θέση στις πωλήσεις της κατηγορίας του.

Petros Soutzis has spent 39 years as a motoring journalist, driven by his passion, dedication, and extensive experience in everything related to cars. As a Cypriot journalist, he is the only representative from his country in the COTY committee (Car of the year). He is also a Vice President and a founding member of the Autobest Association, which elects the European Best Buy Car of the Year. These same qualities have been the cornerstone of autokinito.com.cy, which has become the go-to site for everyone who loves cars, motorsports, or anyone simply interested in purchasing a car in Cyprus.